Już nie używam cukru. Bakaliowy baton energetyczny zmienił mi życie
Nieważne, jaki sport uprawiasz i czy w ogóle, bo ten baton energetyczny i tak jest dla każdego. Dostarczy ci niezbędnej w ciągu dnia energii i to bez dodatku cukru. Poznaj ten nieskomplikowany przepis, a już nigdy nie sięgniesz po batony ze sklepu.
Nie tylko dla sportowców
Żałuję, że tak późno poznałem przepis na ten domowy baton energetyczny. Po pierwsze – eliminuje cukier. Jego owocowe składniki są wystarczająco słodkie, nic już nie trzeba dosypywać. Dzięki nim dostarczysz organizmowi niezbędnej energii. Dzięki naturalnym składnikom, które poznasz za chwilę, twój domowy baton energetyczny będzie pyszny i naprawdę odżywczy.
Z tym chlebem nie musisz się martwić o cukier. Jest pyszny i zrobisz go w chwilęCukier jest zbędny
Domowy baton energetyczny przygotowuję się z naturalnych składników. Dzięki czemu jest zdrowy i nie ma w swoim składzie ani grama rafinowanego cukru. Energii dostarczają suszone owoce i orzechy. To prawdziwa rewelacja, więc nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj przepis umieszczony poniżej i zaczynamy przygotowania. Zdjęcia ilustrujące przepis pochodzą z kanału Fantastische Rezepte, znajdującym się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 40 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonych moreli
- 130 g suszonych śliwek
- 20 g żelatyny
- 100 ml wody
- 150 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów pinii
- 50 g migdałów
- 50 g nerkowca
- 350 g twarogu
- 150 g jogurtu naturalnego
Przepis na domowy baton energetyczny
Suszone owoce włóż do oddzielnych misek. Zalej je zimną wodą i pozostaw na 15-20 minut. Po tym czasie odsącz je i dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. W 100 mililitrach wody rozpuść żelatynę i pozostaw ją do stężenia.
Owoce pokrój w drobne kawałki. Wszystkie orzechy oraz migdały upraż na suchej patelni, a następnie drobno posiekaj. W misce wymieszaj ze sobą pokrojone owoce i orzechy. Do drugiej, większej miski włóż twaróg oraz jogurt naturalny. Zblenduj składniki na jednolitą masę. Dodaj do niej żelatynę i wymieszaj za pomocą miksera. Wymieszane wcześniej owoce i orzechy wsyp do masy twarogowej. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie przygotuj karton po soku lub mleku, który będzie formą na batona. W tym celu odetnij końcówkę, na której znajduje się zakrętka. Opakowanie dobrze umyj w środku, a następnie osusz je. Do gotowej formy przełóż masę na baton energetyczny. Ubij ją, a wierzch wygładź łyżką czy szpatułką Opakowanie zabezpiecz folią spożywczą i umieść je na dwie godziny w lodówce. Po tym czasie wyjmij baton z foremki, krój na kawałki i zabierz go ze sobą na trening lub jako przekąskę do pracy. Sprawdź przepis na omlet z zaskakujących składników oraz zobacz, jak zrobić domową chałwę.