Weź jajka, kapustę i kilka dodatków a wyjdzie ci taki omlet, że w życiu takiego nie jadłaś
Omlet nie tylko na śniadanie, wiadomo! To także znakomity, lekki obiad lub kolacja. Wypróbuj przepis na omlet z kapusty. Sposób jest banalnie prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wypróbuj przepis i zaskocz tym daniem swoich najbliższych.
Doskonały omlet na każde śniadanie
Tę potrawę możesz zjeść o każdej porze dnia. Przygotujesz ją szybko a w dodatku jest lekka i pomysłowa.
Będzie to możliwe dzięki przepisowi umieszczonemu w dalszej części artykułu. Zrobisz z niego obłędnie smaczny, a przy tym bardzo sycący omlet, którego głównym składnikiem jest kapusta. To dzięki niej posiłek będzie doskonały. Wypróbuj przepis i przygotuj omlet na najbliższy posiłek, a wszyscy smakosze zapieją z zachwytu i poproszą o jeszcze jeden.
Pokrój drobno truskawki i zalej je mlekiem skondensowanym. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumieniaTylko kilka dodatków
Nieodłącznym i podstawowym składnikiem każdego omletu są jajka. Nie inaczej jest i w tym przypadku. Jednak jeden składnik naprawdę wyróżnia ten omlet. Jest nim kapusta – element zaskakujący, ale warto po niego sięgnąć. Omlet wychodzi naprawdę doskonały, a nawet kapusta nigdy nie była tak smaczna. Będziesz potrzebować jeszcze kilka składników i przypraw. Wszystkie produkty wraz z dokładnymi proporcjami zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją, zobacz, co musisz przygotować i zaczynamy. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Tatiana Art Cooking, który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 1 cebula
- 1 marchew
- 6 jajek
- 1 łyżka mąki
- koperek
- suszone oregano
- olej
- sól
Przepis na omlet z kapustą
Cebulę obierz i posiekaj ją w drobną kostkę. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przesmaż oba składniki na rozgrzanej patelni. Umytą kapustę posiekaj w drobne paski. Kiedy warzywa na patelni zmiękną, dodaj kapustę. Całość smaż przez około 15 minut.
Składniki zdejmij z patelni i przełóż do dużej miski. Przypraw je solą oraz oregano i wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i wsyp drobno posiekany koperek. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę i zalej nią przyprawione chwilę wcześniej warzywa. Jeszcze raz wymieszaj składniki na jednolite ciasto na omlet.
Papier do pieczenia wytnij do kształtu oraz wymiarów patelni. Docięty kawałek ułóż w naczyniu, wlej na niego odrobinę oleju i rozprowadź. Na rozgrzaną patelnie wyłóż masę na omlet, równomiernie rozłóż ciasto. Smaż pod przykryciem przez 4 minuty, następnie przewróć omlet na drugą stronę. Z tej strony smaż go przez maksymalnie 3 minuty. Gotowe danie wyciągnij na talerz i gotowe podawaj na śniadanie, póki jest gorące. Sprawdź przepis na doskonałego kalafiora oraz dowiedz się, jak przygotować chleb dla diabetyków.