Smakosze.pl Przepisy Bułgarski chłodnik Tarator będzie hitem lata. Bije na głowę inne zupy
canva/voltan1

Bułgarski chłodnik Tarator będzie hitem lata. Bije na głowę inne zupy

8 lipca 2022

Chłodniki są idealne na letnie dni. Orzeźwiająca bułgarska odsłona przyrządzana jest z ogórków, które łączy się z doprawionym smakowitymi dodatkami gęstym jogurtem greckim. Warto spróbować — tak wspaniałemu specjałowi nikt się nie oprze.

Tarator, czyli chłodnik rodem z Bułgarii łączy w sobie ulubione smaki niejednego smakosza. Ogórki gruntowe zatopione w aromatycznym jogurcie z czosnkiem i koperkiem są delikatnie chrupiące i przyjemnie orzeźwiają. Skusicie się?

Przepis na smakowity chłodnik bułgarski Tarator

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego

  • 4 ogórki gruntowe średniej wielkości

  • 2 większe ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek + do podania

  • 5 łyżek orzechów włoskich, najlepiej bez skórki

  • 1 spory pęczek koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie chłodnika bułgarskiego:

Ogórki szorujemy i obieramy je ze skórki. Wycinamy część z nasionami i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Czosnek obieramy z łupiny i siekamy. Koperek płuczemy i również starannie rozdrabniamy.

W większej misce umieszczamy jogurt grecki, oliwę z oliwek oraz rozdrobnione warzywa i prawie cały koper (część zachowujemy do podania). Mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Chłodnik serwujemy z posiekanymi orzechami włoskimi i zachowanym koperkiem. Możemy polać go dodatkowo odrobiną świeżej oliwy z oliwek. Smacznego.

Inne receptury na smakowite chłodniki znajdziecie na naszej stronie. Podpowiadaliśmy już jak zrobić klasyczną odsłonę, czyli litewski chłodnik z botwiny . Zdradzaliśmy też przepis na lekko słodki i orzeźwiający wariant z pomidora i arbuza .

Chłodnik bułgarski to pyszne połączenie aromatycznego jogurtu i ogórków
canva/JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy