Chleb tygrysi smakuje jak marzenie. Oto najprostszy przepis, z którym poradzi sobie każdy laik
Chleb tygrysi jest świetnym pomysłem na domowe pieczywo, które podane na śniadanie lub inny posiłek, oczaruje wszystkich domowników. Chleb smakuje jak marzenie i wygląda bardzo egzotycznie. Poznaj prosty przepis na chleb tygrysi, nie ma sobie równych.
Domowe wypieki smakują rewelacyjnie, są doskonale wypieczone, chrupiące, delikatne. Chleb tygrysi przygotowany z mąki pszennej nie dość, że jest pyszny i delikatny, to jeszcze wygląda obłędnie. Takiego chleba nie kupimy w piekarni.
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza specjalnej paście, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy chrupiącą, rozwarstwioną masę, przypominającą właśnie tygrysie cętki. Pastę przygotujemy z drożdży, mąki ryżowej i oleju sezamowego.
Do przygotowania chleba wykorzystajmy dobrze zmieloną mąkę, najlepiej typu 650. Mąka ta doskonale nadaje się do domowych wypieków na bazie drożdży. Wyrobione ciasto musi odpoczywać dwa razy, aby zwiększyło swoją objętość- to sekret puszystego chleba.
Składniki na ciasto:
-
500 g mąki pszennej typu 650
-
7 g drożdży instant
-
1,5 łyżeczki soli
-
1,5 łyżeczki cukru
-
300 ml ciepłej wody
Składniki na pastę:
-
90 g mąki ryżowej
-
90 ml ciepłej wody
-
3,5 g drożdży instant
-
pół łyżeczki soli
-
łyżeczka cukru
-
łyżka oleju sezamowego
Jak zrobić chleb tygrysi?
Mąkę wsyp do większej miski, dodaj suche drożdże, cukier i sól, wymieszaj, następnie stopniowo wlewaj ciepłą wodę i mieszaj, dosypując mąkę w razie potrzeby, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na godzinę, aż masa podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat i ponownie zagnieć. Z ciasta uformuj chleb i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj luźną folią spożywczą.
Odstaw na 45 minut w suche i ciepłe miejsce. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wszystkie składniki pasty wymieszaj w małej misce, dodając albo więcej wody, albo mąki. Masa musi mieć taką konsystencję, aby nie spłynęła z chleba.
Wyrośnięty bochenek dokładnie posmaruj z wierzchu przygotowaną pastą i wstaw do piekarnika. Chleb piecz 35 minut i odstaw do ostygnięcia , smacznego.
Domowe pieczywo jest pełne smaku. Upiecz również lekką bagietkę oraz chlebek bananowy , który będzie doskonały na słodkie śniadanie lub jako dodatek do kawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser
-
Delikatne i soczyste pulpety na parze. Lekka i smaczna wersja klasyki
-
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: bbcgoodfood.com