Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na domową, francuską bagietkę. Lepsza niż z piekarni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.05.2022 21:43

Prosty sposób na domową, francuską bagietkę. Lepsza niż z piekarni

Prosty sposób na domową, francuską bagietkę. Lepsza niż z piekarni
canva/frederique wacquier

Nie ma nic lepszego od domowego, chrupiącego pieczywa. Francuską bagietkę przygotujesz z podstawowych składników, bez spulchniaczy, bez konserwantów, będzie chrupiąca i przepyszna. Poznaj prosty sposób na domową, francuską bagietkę, jest lepsza niż z piekarni.

Ciasto na bagietki z suchych drożdży przygotujesz bez zaczynu, jednak gotowa masa i tak musi mieć czas, aby wyrosła. Najpierw wyrobione ciasto musi odpoczywać przez godzinę w suchym i ciepłym miejscu, a później wyrobione już bagietki przez 30 minut, przed samym pieczeniem. To sekret idealnie wyrośniętego i smacznego pieczywa.

Do pieczenia bagietek najlepiej sprawdzi się specjalna forma z rynienkami, ale jeśli takiej nie posiadasz, pieczywo upieczesz na zwykłej blaszce. Pamiętaj jednak, aby z papieru do pieczenia przygotować rynienki, które będą trzymać formę i będą oddzielać ciasto.

Domowe bagietki rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do każdego posiłku. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem w towarzystwie chrupiącego pieczywa smakuje wyśmienicie. Bagietki wykorzystasz również do przygotowania drugiego śniadania dla dzieci i domowych zapiekanek z serem i pieczarkami, wszyscy będą zachwyceni.

Domowa, francuska bagietka

Składniki na 3 bagietki:

  • 500 g mąki typ 450

  • łyżeczka cukru

  • 300 ml wody

  • 4 g drożdży instant

  • 2 łyżeczki soli

Jak zrobić domową, francuską bagietkę?

Mąkę przesiej do większej miski, dodaj suche drożdże, sól, cukier i wodę. Całość mieszaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez około 7-8 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na godzinę, aby urosło, następnie podziel je na 3 części. Każdą z nich rozciągnij, bogi ciasta nałóż jeden na drugi, zlep środek i koniec i zroluj na kształt bagietki.

Gotowe do pieczenia ciasto przykryj ściereczką, odstaw w suche ciepłe miejsce na 30 minut, aby jeszcze trochę urosło. Blachę z rynienkami na bagietki wyłóż papierem do pieczenia.

Jeśli nie masz takiej formy, na zwykłą blachę połóż papier, a kilka kawałków zwiń na kształt rynienek, aby ciasto zachowało formę. Blachę z bagietkami wstaw do nagrzanego do 230 stopni C piekarnika. Na dno postaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Bagietki piecz 12 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i dopiekaj kolejne 7. Po tym czasie lekko uchyl drzwi piekarnika i studź bagietki przez 10 minut, następnie wyjmij i odstaw, żeby ostygły.

Wyrośnięte ciasto na bagietki

Źródło zdjęcia: canva/ fotograv

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajerki.pl