Smakosze.pl Produkty Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Warto mieć świadomość
canva/natashabren

Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Warto mieć świadomość

9 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kupiłaś czekoladę i zauważyłaś na niej biały nalot? Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj. Czekolada z białym nalotem smakuje dokładnie tak samo i jest zupełnie nieszkodliwa. Nalot to nic innego jak wytrącony z produktu cukier.

Po czym poznać starą i zepsutą czekoladę?

Czekolada jest doskonałym dodatkiem do ciast, lodów, deserów i dań na słodko, np. do naleśników. O ile czekolada z białym lub szarym nalotem nie zmienia smaku i możemy ją jeść, tak nieprzyjemny zapach powinien nas zaniepokoić.

Jak poznać, że czekolada nie nadaje się do jedzenia? Przede wszystkim zawsze zwracaj uwagę na datę ważności i nie jedz przeterminowanego produktu, nawet jeśli jeszcze wygląda dobrze.

W czekoladzie znajduje się tłuszcz, który z czasem zaczyna jełczeć, co powoduje psucie. Tłuszcz może zjełczeć zanim minie data ważności. Dzieje się tak, kiedy produkt jest transportowany i przechowywany w nieodpowiednich warunkach. Taki produkt po otworzeniu opakowania będzie bardzo nieprzyjemnie pachniał.

Mistrzowie kuchni robią rosół tylko w ten sposób. Sekret tkwi w 1 detalu

Jak powstaje biały nalot na czekoladzie? Czy taką czekoladę można jeść?

Biały nalot na czekoladzie to nic innego jak cukier, który wytrącił się z produktu pod wpływem gwałtownych zmian temperatury. J eśli wstawisz czekoladę do lodówki, a następnie przełożyć ją w ciepłe miejsce, w środku opakowania z czekoladą powstanie rosa.

Rosa wyciągnie cukier z czekolady i odparuje, pozostawiając biały nalot na całej tabliczce . Czekoladę z białym, cukrowym nalotem spokojnie możesz zjeść. produkt nie jest szkodliwy i smakuje dokładnie tak samo, jak czekolada bez nalotu.

Na czekoladzie pojawia się czasem szary nalot. Czy jest bezpieczny?

Szary nalot na czekoladzie jest wynikiem wytrącenia się tłuszczu z produktu. Gdy będziesz przechowywał czekoladę w zbyt ciepłym miejscu, zacznie się rozpuszczać, wytrącając przy tym naturalny tłuszczu.

Gdy przełożysz czekoladę w chłodniejsze miejsce lub wstawisz ją do lodówki, czekolada stwardnieje, a na jej powierzchni zastygnie tłuszcz. To właśnie on tworzy szary nalot na produkcie. Taką czekoladę również spokojnie możesz jeść.

Co się stanie, jeśli będziesz jadł dwa banany dziennie? Sprawdź również, jakiego produktu lepiej unikać. B osacka przeczytała jego skład i zamarła .

czekolada.jpg
canva/and.one
Surówka lepsza niż z restauracji. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem
Zapomnij o krojeniu cebuli nożem. Jest 100 razy lepszy patent
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy