Smakosze.pl

Screen z YouTube z kanału Szefowa Kuchni

Mistrzowie kuchni robią rosół tylko w ten sposób. Sekret tkwi w 1 detalu

17 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Rosół od lat gości na naszych stołach. Królewska zupa zasługuje na królewskie traktowanie. W prosty sposób możesz wynieść ją na absolutne wyżyny smaku. Wystarczy, że przed ugotowaniem wywaru upieczesz wszystkie składniki, przez co zyskasz aromatyczny pieczony rosół.

Pieczony rosół ma nieporównywalne bogatszy smak

Przygotowanie pieczonego rosołu nie jest trudniejsze, niż tej klasycznej wersji. Należy na niego zarezerwować niego więcej czasu. Dodatkowe minuty przydadzą się na rozgrzanie piekarnika i odpowiednie przyrumienienie wszystkich produktów. Obłędny aromat roznoszący się po mieszkaniu da świetną zapowiedź finalnego efektu.

Pieczony rosół możesz przygotować z takich jak zazwyczaj składników. Gatunki mięsa i proporcje warzyw dopasuj pod swoje preferencje. Z każdego ukochanego przepisu zupa wyjdzie tak samo wyśmienita. Gorąco zachęcamy do tej prostej, ale znaczącej modyfikacji.

Błyskawiczna surówka z kalafiona

Surówka lepsza niż z restauracji. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem

CZYTAJ DALEJ

Przepis na aromatyczny pieczony rosół

Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 kawałek szpondru wołowego
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 por
  • 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron do podania

Jak ugotować pyszny pieczony rosół?

Piekarnik nastaw na 200 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj składniki do pieczonego rosołu. Na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia wyłóż mięso oraz wszystkie warzywa. Całość oprósz solą i pieprzem.

Produkty na pieczony rosół włóż do piekarnika. Powinny spędzić w nim ok. 60 minut. W międzyczasie całość ma zmięknąć i apetycznie się zrumienić. Równocześnie nabierze też intensywnego, nieco myśliwskiego aromatu.

Po upływie wymaganego czasu mięso i warzywa przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą tak, aby płyn dobrze przykrywał wszystkie składniki. Dorzuć też liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu. Całość gotuj na minimalnej mocy palnika przez 2-3 godziny.

Po ugotowaniu pieczony rosół dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Wywar następnie odcedź od pozostałych produktów. Podawaj na gorąco z ugotowanym osobno makaronem. Przed podaniem możesz udekorować zupę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podobny przepis znajdziesz na YouTube na kanale Szefowa Kuchni. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Najlepszą mieszankę mięsa na rosół możesz podpatrzeć u Magdy Gessler . Z nami będziesz doskonale wiedzieć co począć z pieniącym się rosołem .

pieczone warzywa.png
Canva / bhofack2

 

sałatka jarzynowa

Nie do wiary ile kosztuje sałatka jarzynowa od Gessler. Ceny zwalają z nóg

CZYTAJ DALEJ
ciasto bez pieczenia z budyniem

Ugotowała budyń i w 15 minut zrobiła efektowne ciasto bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >