Co zrobić, aby ciasto na pierogi było elastyczne?
Idealne ciasto na pierogi marzy się wielu smakoszom. Okazuje się, że jego przyrządzenie wcale nie musi być trudne. Wystarczy zastosować jeden niepozorny dodatek. Dzięki niemu pierogi wyjdą obłędnie, a prośby o dokładkę będą właściwie pewne.
Elastyczne ciasto na pierogi zachwyci domowników
Pierogi często goszczą na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o tym, w jaki sposób powinno się je mrozić . Zawiniątka z ciasta możemy wypełnić dowolnymi dodatkami. Wszakże pierogi przyrządza się zarówno na słono, jak i na słodko.
Niezależnie od naszych preferencji smakowych, kluczowym elementem jest ciasto na pierogi. Przeważnie najbardziej pożądane jest takie, które cechuje się sporą elastycznością. Sekretem jest wzbogacenie ciasta o jeden popularny składnik .
Ciasto na pierogi stanie się o wiele bardziej elastyczne, jeśli dodamy do niego jajko. Warto zauważyć, że przygotowywało się je w taki sposób ponad 100 lat temu . Można uznać to za kolejny dowód wskazujący, że dawne receptury sprawdzają się najlepiej.
Przepis na idealne ciasto na pierogi jest bardzo prosty. Oprócz jajka wykorzystamy w nim jeszcze jeden niepozorny dodatek. Mowa o maśle . Lista składników na ciasto jest krótka. Większość z nich można znaleźć w większości kuchni. Co nam będzie potrzebne?
-
500 g mąki pszennej
-
250 ml letniej wody
-
jajko
-
2 żółtka
-
50 g ciepłego masła
-
odrobina soli
(Canva / okskukuruza)
Jak przygotować idealne ciasto na pierogi?
Na początku mąkę przesiewamy do sporek miski. Wzbogacamy ją o sól, masło, żółtka i jajka. Całość zalewamy ciepłą wodą. Składniki starannie mieszamy . Powinny stworzyć jednolitą masę. Kiedy ciasto stanie się już zwarte i elastyczne, formujemy z niego kulę.
Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Dzięki temu nie będzie się ono kruszyło w trakcie wałkowania. Gdy czas dobiegnie końca, ciasto na pierogi dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy . Przy pomocy szklanki wycinamy okręgi. Napełniamy je ulubionym farszem.
Tak przygotowane pierogi najlepiej gotować przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Warto zauważyć, że ciasto nie wymaga oprószania blatu mąką. Oprócz tego nie musimy się martwić o to, że pierogi się rozkleją w trakcie gotowania. Każdy smakosz powinien wiedzieć, czym można zastąpić wodę w cieście .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje