Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?
Wątróbka musi być delikatna i krucha, by była smaczna. Istnieją sposoby, dzięki którym możecie przyrządzić właśnie takie danie. Wymoczcie podroby w mleku lub maślance, a będą soczyste i miękkie. Dowiedzcie się, co jeszcze możecie zrobić, aby wycisnąć z wątróbki maksimum smaku. Warto zapamiętać, że jeszcze przed pokrojeniem podrobów powinniśmy namoczyć je przez 10 minut w wodzie.
Wiele jest przepisów na smaczną i soczystą wątróbkę. Proponowaliśmy wam już np. recepturę na ten rarytas duszony z jabłkiem czy przyrządzany w piecu z dodatkiem żurawiny . Tym razem wracamy z garścią porad, dzięki którym podroby nie będą twarde i niesmaczne. Unikając tych kilku błędów, uzyskacie wątróbkę tak pyszną, jak nigdy wcześniej.
Sposoby na soczystą i miękką wątróbkę
Przede wszystkim wieprzową czy wołową wątrobę dobrze jest obrać z cienkiej błonki. Każdą porcję podrobów należy też przed dalszą obróbką wymoczyć w wodzie. Wystarczy 10 minut, po których można przystąpić do krojenia i oczyszczania.
Wątróbkę powinniśmy pokroić w niezbyt grube kawałki. Warto je włożyć do mleka lub maślanki. Taki zabieg sprawi, że stanie się bardziej delikatna, a jej smak będzie nieco łagodniejszy. Przed smażeniem powinno się ją bardzo dokładnie osuszyć.
Jeżeli tego nie zrobimy, nawet obtoczenie podrobów w mące nie ustrzeże nas przed problemami z pryskającym we wszystkie strony tłuszczem. Pamiętajmy, że smażyć należy zawsze na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym lub oliwie.
Uwaga na błędy przy smażeniu
Każde mięso smażone zbyt długo wyjdzie suche. Drobiową wątróbkę smażmy krótko — zaledwie po 2-3 minuty z każdej strony. Wieprzową tylko odrobinę dłużej. Najlepiej jest kontrolować stopień wysmażenia podrobów co około 1 minutę.
Nie zapomnijmy też o posoleniu mięsa. Zróbmy to jednak dopiero po zakończeniu obróbki na patelni. W przeciwnym wypadku uzyskamy twardą i suchą wątróbkę, która nikomu nie będzie smakowała. Przed doprawieniem warto ją też odsączyć z nadmiaru tłuszczu , by była nieco lżej strawna.
Źródło zdjęcia: canva/manyakotic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp