Czerstwą chałkę łączę z dodatkami i wstawiam do piekarnika. Śniadanie na medal
Mięciutka chałka z masełkiem to śniadanie idealne. Rozpływa się w ustach i jest cudownym początkiem dnia. Jednak to nie jedyny sposób na perfekcyjną chałkę. Nawet czerstwa może smakować obłędnie. Ten przepis całkowicie odmieni Twoje śniadania.
Nie wyrzucaj czerstwej chałki!
Najlepiej smakuje świeżo przyniesiona z piekarni. Wtedy ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całego bochenka na raz. Chałka na śniadanie w towarzystwie kawy komponuje się idealnie . Jednak co zrobić, kiedy słodki chlebek zacznie czerstwieć?
Nie musisz spisywać czerstwej chałki na straty. Nadal może cudownie smakować. Wystarczy sięgnąć po kilka dodatkowych składników i przygotować chałkę pieczoną z owocami . To idealna propozycja na śniadanie, a danie możesz zrobić nawet dzień wcześniej. Musisz tego spróbować!
Jak zrobić chałkę pieczoną z owocami?
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się czerstwa chałka z poprzedniego dnia . Jeśli takiej nie masz, możesz pokroić świeżą w kosteczkę i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 10-15 min.
Składniki:
- ⅔ dużej chałki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 1/8 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 garść rodzynek
- 1 duża brzoskwinia
- 1 średnie jabłko
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Dzięki połączeniu tych składników chałka będzie smakowała jak obłędne ciasto z masą budyniową . Pierwszym krokiem jest obranie owoców. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, a z brzoskwini pestkę. Owoce kroimy w kostkę i mieszamy z rodzynkami. Teraz możemy przejść do składników mokrych.
Obłędne ciasto z czerstwej chałki
Kolejnym krokiem jest ubicie jajek z cukrem i odrobiną aromatu wanilinowego. Następnie dodajemy masło i mleko. W międzyczasie ⅔ pokrojonej chałki umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i delikatnie ugniatamy dłonią, dodajemy owoce i całość zlewamy wcześniej przygotowaną masą.
Resztą chałki posypujemy wierzch naszego ciasta i całość wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 min . Chałkę w takiej wersji możemy jeść na ciepła lub po wystygnięciu.
Polecamy również przepis na domowe pączki oraz kopytka . W sam raz na pyszny obiad.