Wsyp całe opakowanie do ciasta na faworki. Wyjdą 100 razy smaczniejsze niż tradycyjne
Faworki to pyszności, które w tłusty czwartek obok pączków są zdecydowaną koniecznością. Ale także na wiele osób robi je na co dzień, ze względu na ich niepowtarzalny smak. Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieje możliwość, aby ich ciastka były jeszcze smaczniejsze. Koniecznie musisz wypróbować ten sposób.
Skąd wzięły się faworki?
Faworki to słodkie, cieniutkie i chrupiące ciasteczka zawinięte w warkocz. Nazwa tych ciastek wzięła się z poznańskiej piekarni Fawor. Okazało się, że faworki po raz pierwszy powstały przez przypadek. W momencie, w którym początkujący cukiernik smażył pączki, przypadkowo wrzucił on do rozgrzanego oleju kawałek ciasta. Po upomnieniu od doświadczonego mistrza cukiernictwa wyjął wrzucony kawałek, który uformował się w zgrabny warkocz. Postanowił posypać go cukrem i skosztować. Kiedy zorientował się jakie to smaczne, niezwłocznie pobiegł do swojego opiekuna, który również docenił ten wypiek.
Ceny masła w końcu spadają. Wielka ulga dla portfelaZ czego zrobić faworki?
Nie wszyscy wiedzą, że aby faworki wyszły jeszcze lepsze, potrzebny jest pewien składnik. A konkretnie całe opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego.
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki (1 szklanka=250ml)
- 200 g śmietany 18%
- 6 żółtek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Faworki - sposób przygotowania
W misce mieszamy ze sobą mąkę, śmietanę, żółtka, budyń i proszek do pieczenia. W kolejnym kroku zagniatamy ciasto tak, aby uzyskać jednolitą masę. Formujemy kulkę ciasta i owijamy w folię spożywczą, a następnie odkładamy do lodówki na 20 minut.
Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Obie wałkujemy i kroimy w paski. Każdy pasek musimy przeciąć na środku, a następnie starannie zawinąć w warkocz. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą pięknego, złocistego koloru z obu stron. Gotowe smakołyki posypujemy cukrem pudrem. Takie faworki z budyniem to z pewnością miła odmiana tych tradycyjnych.
Sprawdź również przepis na domowe pączki. Zobacz, jak zrobić puszystą bitą śmietanę.