Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewająca zupa czosnkowa na przeziębienie
Pixabay / ivabalk

Rozgrzewająca zupa czosnkowa na przeziębienie

9 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Czosnek niejednokrotnie pomagał nam wyjść z przeziębienia. Niektórzy smakosze w trakcie infekcji posiekany ząbek dodają do kanapki lub innego prostego posiłku. Najlepiej w takiej sytuacji sprawdzi się wyborna zupa, która na długo pozostaje w pamięci.

Jak czosnek wpływa na nasze zdrowie?

Nie od dziś wiadomo, że czosnek jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Jego właściwości doceniano już wieki temu. Niedawno wspominaliśmy o pieczonej wersji tej rośliny . Tym razem skupimy się na zupie, w której czosnek gra pierwsze skrzypce.

Smakowita zupa, w której króluje czosnek, jest uznawana za domowy sposób na przeziębienie. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Interia Porady, roślina wspiera naszą odporność i pomaga uporać się z infekcjami, za sprawą związku siarki, który określa się mianem allicyny .

Czosnek jest bogaty w allicynę. Substancja ta cechuje się działaniem antybakteryjnym . Właśnie z tego powodu czosnek łagodzi między innymi stany zapalne gardła. Oprócz tego allicyna reguluje ciśnienie tętnicze i zmniejsza krzepliwość krwi.

Zupa, w której główną rolę odgrywa czosnek, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Z pewnością warto po nią sięgnąć, w czasie kiedy łatwo o różnego rodzaju infekcje. Oczywiście zupa nie zastąpi wizyty u lekarza, który zawsze jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli doskwierają nam problemy zdrowotne . Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,5 główki czosnku

  • 4 ziemniaki

  • 4 kromki chleba

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • masło

  • pieprz biały

  • kurkuma

  • sól

  • woda

(Pixabay / Counselling)

Czosnek w wyjątkowej odsłonie

Na początku obieramy czosnek z łupin i drobno go siekamy. Możemy również skorzystać z wyciskarki. Warto go odstawić na 5 minut. Wówczas będzie miał bardziej intensywny aromat. Ziemniaki również obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Oba składniki podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym maśle. Najlepiej zrobić to od razu w garnku .

Kiedy czosnek się lekko zeszkli, wszystko zalewamy wodą. Oczywiście możemy wykorzystać bulion. Mieszankę wzbogacamy o przyprawy i gotujemy przez kilkanaście minut . Ziemniaki muszą zmięknąć. W tym czasie kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

Zupę należy podawać z dodatkiem grzanek. Wiele osób doceni jej walory smakowe i pozytywny wpływ na zdrowie. Rzecz jasna czosnek nie jest dla każdego. Niedawno wspominaliśmy o tym, jakie są przeciwskazania do jego jedzenia .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Porady

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy