Przeciwwskazania do spożywania czosnku
Czosnek należy do grupy produktów spożywczych, które dodawane są praktycznie do każdego dania. Smak ząbków czosnku znacznie zwiększa przyjemność z jedzenia spaghetti czy gulaszy, a jego właściwości prozdrowotne są niezastąpione.
Niestety, jak podaje portal wapteka.pl, czosnku nie powinien jeść każdy człowiek w nieograniczonych ilościach. Istnieją bowiem takie dolegliwości, które wykluczają ten składnik z diety. Niezastosowanie się do zaleceń może mieć przykre konsekwencje.
Czosnek nie każdy może jeść
Czosnek wypełniony jest przede wszystkim allicyną. Substancja ta wydziela się z niego, gdy roślina zostaje uszkodzona. Po kontakcie z tlenem, wnętrze ząbków wytwarza allicynę, która ma za zadanie odstraszyć roślinożercę przed spożyciem czosnku.
Pamiętaj, podany artykuł nie jest poradą lekarską, w przypadku wszelkich wątpliwości związanych ze swoim stanem zdrowia, skonsultuj się z odpowiednim specjalistą, który dzięki dużej wiedzy będzie w stanie ci skutecznie pomóc.
Osoby chore na ostry nieżyt żołądka i jelit, z różnorakimi chorobami wątroby czy nasiloną hipotonią, zdecydowanie powinny wykluczyć czosnek z diety. Działa on bowiem drażniąco na śluzówkę wyściełającą układ pokarmowy.
Jak czytamy na portalu wapteka.pl, ponadto, jedzenie czosnku nie jest wskazane w przypadku osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową. Spowodowane to jest interakcjami, jakie mogą wystąpić między substancjami z czosnku a specjalistycznymi lekami.
Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy tajniki gotowania makaronu - okazuje się, że mnóstwo Polaków popełnia popularne błędy. Z kolei tutaj opisujemy kultowe pierogi z jagodami od siostry Anastazji.
Portal ten podaje również, że przeświadczenie, jakoby czosnku nie powinny zjadać kobiety ciężarne, bowiem czosnek ma doprowadzić do przedwczesnego porodu lub powikłań podczas akcji porodowej. Okazuje się, że twierdzenie to jest popularnym mitem, który nie ma przełożenia na rzeczywistość.
Przed przyjmowaniem czosnku warto rozdrobnić go i odstawić na 5-10 minut. W ten sposób wytwarza się więcej allicyny, która ma tak pozytywne działanie. Obróbka termiczna jest jednak niewskazana - wysokie temperatury niszczą allicynę.
Trzeba również pamiętać o umiarze. Zbyt duże ilości czosnku mogą wywołać nieprzyjemności nawet u zdrowych osób, dlatego każdego dnia nie powinno się zjadać zbyt wiele ząbków. 2-3 sztuki w zupełności wystarczą do zachowania dobrego zdrowia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wapteka.pl