Czy da się ugotować rosół w pół godziny? Znamy najszybszy możliwy patent
Najsmaczniejszy rosół to ten nagotowany i esencjonalny. Czy jednak da się ugotować rosół w pół godziny? Jak najbardziej, znamy najszybszy możliwy patent. Zobaczcie, w jaki sposób można ugotować tę zupę szybciej, bez straty dla jej smaku i aromatu.
Tradycyjne przepisy na rosół zalecają gotować go długo i na małym ogniu. Optymalny czas gotowania rosołu to 3 godziny. Jednak czasami mamy potrzebę, by otrzymać esencjonalny wywar o wiele szybciej. Przekonajcie się, że jest to możliwe. Wystarczy sięgnąć po szybkowar.
Czy da się ugotować rosół w pół godziny? Znamy najszybszy możliwy patent
Składniki:
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
2 ząbki czosnku
kawałek kapusty włoskiej
2 ćwiartki kurczaka
2 porcje rosołowe z kurczaka
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
gałka muszkatołowa
sól
natka pietruszki
Przygotowanie rosołu w szybkowarze
Cebulę obierz, przekrój na pół, opiecz na suchej patelni. Warzywa obierz, opłucz. Mięso oczyść, opłucz.
Mięso, warzywa i zawinięte w gazę przyprawy umieść w szybkowarze. Zalej je ok. 4 l zimnej wody. Szybkowar szczelnie zamknij, doprowadź do wrzenia.
Szybkowar z elektronicznym wskaźnikiem ustaw na pierwszy stopień. Rosół gotuj 30 minut. Po tym czasie szybkowar rozszczelnij zgodnie z instrukcją obsługi.
Rosół przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na śląski rosół. Dowiesz się też, jak pieczony rosół robi Ewa Wachowicz.
Źródło zdjęcia: canva/Bratislav Stefanovic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: beszamel.se