Smakosze.pl Produkty Czy można jeść kiełkujący czosnek?
canva/vesnyanka, Getty Images

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

31 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Czosnek można znaleźć w każdej kuchni, dlatego nikogo nie dziwi widok kiełkujących ząbków. Wiele osób uważa jednak, że jest on szkodliwy dla zdrowia. W praktyce jest on znacznie zdrowszy od zwykłego, ponieważ posiada mnóstwo przeciwutleniaczy.

Czosnek często gości w ogromnej ilości wytrawnych potraw. Nadaje im doskonałego smaku oraz aromatu, a dodatkowo uważany jest za jeden z najzdrowszych składników naszej diety.

Niektórzy obawiają się jednak, że gdy z ząbków zaczynają wyrastać zielone kiełki, nie wolno ich dłużej jeść - mogą być bowiem szkodliwe, niesmaczne czy nawet trujące. Czy tak jest naprawdę?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czosnek z kiełkami to bogactwo przeciwutleniaczy

Naukowiec Jong-Sang Kim na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" udowodnił, że kiełkujący czosnek zawiera wiele niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia substancji .

Chcesz ugotować szybki i prosty posiłek? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.

Według słów badacza, kiełki czosnku oznaczają, że warzywo wytwarza różne substancje chroniące przed chorobami. Co więcej, zawiera także więcej przeciwutleniaczy, niż ząbki, które nie wypuszczają kiełków.

Jak wykorzystać czosnek z kiełkami?

Jeśli już więcej nie obawiasz się kiełków czosnku, możesz przede wszystkim traktować je jak zwykły czosnek. Po prostu posiekaj kiełki wraz z resztą warzywa i dodaj je do zupy czy sosu.

Niektórzy z kolei traktują je niemal jak szczypiorek i kładą je na kanapki. Stanowią również doskonały dodatek do sałatek, ponieważ nie mają aż tak intensywnego smaku.

Dla tych, którzy cały czas nie są przekonani, zdradzamy sposób na łatwe pozbycie się kiełków. Wystarczy przeciąć ząbek czosnku na pół i wydłubać z niego kiełek - praktycznie sam odejdzie z łatwością.

Czosnek

Źródło: canva/Purpleviolapuncti, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: portal.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy