Smakosze.pl Porady Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jest jeden warunek
canva/ildipapp

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jest jeden warunek

17 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Danie możemy przechowywać w zamrażalniku, jednak istnieje jeden warunek. Sprawdź, jak można zamrozić sałatkę jarzynową, aby zachowała smak i świeżość nawet przez 2 miesiące.

Sałatka jarzynowa jest jedną z kultowych już sałatek, które przygotowujemy na Wielkanoc i większe uroczystości. Jabłka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchewka, groszek, jajka, majonez to rewelacyjne połączenie, które uwielbiamy wszyscy. Jak przechowywać sałatkę warzywną?

Sałatka jarzynowa z majonezem nie powinna stać w lodówce dłużej niż jeden dzień. Jeśli jednak będziemy przechowywać same warzywa bez dodatku majonezu, danie zachowa świeżość przez kilka dni.

Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?

Sałatkę jarzynową możemy mrozić, jednak są pewne warunki. Po pierwsze sałatka nie może zawierać majonezu, jajek i ogórków kiszonych. Składniki te nie nadają się do mrożenia, szybko się psują, a pod wpływem niskiej temperatury tracą również smak.

Jeśli chcemy, aby sałatka zachowała smak i świeżość nawet przez 2 miesiące, zamroźmy ją bez wyżej wymienionych składników i najlepiej przygotujmy kilka mniejszych porcji. Majonez, jajka i ogórki dodajmy dopiero wtedy, kiedy rozmrozimy danie.

Co można jeszcze dodać do sałatki jarzynowej?

Sałatkę jarzynową możesz wzbogacić o wiele ciekawych składników, które sprawią, że danie będzie miało oryginalny i niepowtarzalny smak. Do sałatki możesz dodać między innymi filety śledziowe, kukurydzę, cebulę, paprykę, ogórki konserwowe. Magda Gessler dodaje jeszcze jeden, nietypowy składnik- tu poznasz przepis na jarzynową według znanej restauratorki , palce lizać.

Możesz również połączyć majonez z jogurtem naturalnym, tartym chrzanem lub musztardą delikatesową, każdy przygotowany sos będzie idealnym spoiwem wszystkich składników, a jarzynowa zniknie z talerzy błyskawicznie.

Jajka ugotowane na twardo do sałatki jarzynowej

Źródło zdjęcia: canva/ fcafotodigital Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy