Czy szypułki z truskawek są jadalne?
Smakowite truskawki często goszczą na naszych stołach. Przeważnie po ich zajadaniu zostają nam szypułki. Większość smakoszy po prostu je wyrzuca, nie przywiązując do nich większej wagi. Mało kto spodziewałby się, że szypułki są jadalne. Okazuje się, że niepozorne pozostałości po truskawkach są źródłem cennych antyoksydantów.
Nie da się ukryć, że truskawki są jednymi z najbardziej smakowitych owoców. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby je jeść niemal nieustannie. Warto wiedzieć, co skrywają w sobie szypułki. Dzięki nim możemy zatroszczyć się o swoje zdrowie.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Szypułki truskawek pod lupą badaczy
Truskawki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, obok których ciężko przejść obojętnie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na pierogi, w których wnętrzu zagościły truskawki .
Z pewnością większość smakoszy uważa, że szypułki truskawek są niejadalne. Prawda na ich temat jest wyjątkowo zaskakująca. Zielone pozostałości po owocach możemy jeść bez większych obaw. Co prawda nie są one zbyt smaczne, jednak właśnie dzięki nim możemy pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie . Wszystko za sprawą cennych składników odżywczych.
Truskawki same w sobie dostarczają nam wielu witamin oraz minerałów. Oprócz nich owoce zawierają niezwykle wartościowe antyoksydanty. Za sprawą tych substancji procesy starzenia przebiegają o wiele wolniej .
Lily Soutter będąca absolwentką kierunku żywienie człowieka na Uniwersytecie w Newcastle oraz członkinią British Association of Applied Nutrition postanowiła przyjrzeć się bliżej szypułkom. Jej badania potwierdziły, że osoby, które wyrzucają szypułki, pozbawiają się cennych antyoksydantów. Efekt jej pracy został opublikowany w czasopiśmie Leicester Mercury.
Jak jeść truskawki i ich szypułki?
Najprawdopodobniej każdy zdaje sobie sprawę, że truskawki należy przed konsumpcją solidnie umyć. Szypułki oczywiście nie są tutaj wyjątkiem. Jednak w ich przypadku należy pamiętać, że zdatne do spożycia są tylko świeże listki .
Same w sobie szypułki nie mają zbyt ciekawych walorów smakowych, a ich konsystencja również nie zachęca do zajadania . W związku z tym warto wiedzieć, jak można jeść je bez negatywnych doznań. Okazuje się, że szypułki dobrze sprawdzają się jako napar.
(Canva / mtreasure)
Wystarczy, że zielone listki zalejemy wrzątkiem. Po 15 minutach napój powinien być już gotowy. Dodatkowo możemy wzbogacić go o odrobinę miodu. W takim przypadku należy poczekać, aż napar wystygnie.
Szypułki dobrze sprawdzają się także w roli dodatku do sałatki. W takiej formie dostarczą nam one więcej cennych składników odżywczy. Dobrym rozwiązaniem jest również zblendowanie truskawek razem z szypułkami. Wówczas przyrządzimy przepyszne smoothie. Warto wiedzieć, jak posadzić truskawki w doniczkach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps