Smakosze.pl Produkty Czy w lasach są już grzyby?
Valeria Boltneva, Pexels

Czy w lasach są już grzyby?

27 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Grzyby dodajemy do wielu tradycyjnych polskich dań, dzięki czemu nabierają one znacznie lepszego i intensywniejszego smaku. Do niedawna mogliśmy jedynie korzystać z grzybów suszonych, których zapasy udało nam się zrobić do zeszłej jesieni.

Zima jest już za nami, a pogoda zaczyna być coraz cieplejsza, dlatego grzybiarze powoli zaczynają spacerować, udając się do swoich ulubionych miejscówek . Okazuje się, że nawet tak wczesną porą można oczekiwać całkiem sporych zbiorów, co udowadniają najbardziej doświadczeni.

Grzyby wczesną wiosną

Najwięksi fani grzybobrania przez większość zimy mogą przebierać nogami z irytacji i tęsknoty wywołanych brakiem grzybów w lesie. Maj jest często pierwszym miesiącem, kiedy najwcześniejsze okazy zaczynają się pojawiać. Hobbyści mimo to zgłaszają już teraz owocne znaleziska, głównie na terenie Mazowsza.

Jednym z najbardziej bogatych w grzyby powiatów jest powiat sokołowski, w którym można znaleźć Smardzówki czeskie, Maślankę wiązkową czy Piestrzenicę olbrzymią. W powiecie zwoleńskim znajdywane są smardze, a także Naparstniczki czeskie.

Jakie grzyby można znaleźć w maju?

Wybierając się teraz na grzyby warto mieć duży staż przy ich zbieraniu, bądź zabrać ze sobą dobrego specjalistę. Wszystko przez to, że większość obecnych teraz grzybów ni jest jadalna, lecz często mogą przypominać bardzo powszechne okazy.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy.

Tego miesiąca często można znaleźć Gąśnicę wiosenną, która jest podobna do pieczarki. Inny ciekawy grzyb, Żółciak Siarkowy, jest rodzajem huby rosnącej na korze drzewnej. Charakteryzuje się intensywnym żółtym kolorem, który przykuwa uwagę.

Źródło: fotoedu, Getty Images Pro

Co robić z wiosennych grzybów?

Jeśli uda ci się znaleźć smardze, możesz przygotować z nich pyszne sosy do pieczonych mięs, czy dressing sałatkowy. Mają intensywny orzechowy aromat, więc warto pokroić je w przypadku sałatek na cienkie plasterki, podobnie jak robi się ze szlachetnymi truflami.

Kolejny jadalny grzyb, czarka szkarłatna, charakteryzuje się kapeluszem, który wygląda trochę jak miseczka z czerwonym wnętrzem. Ma twardą strukturę podobną do rzodkiewki, dlatego większość jej fanów preferuje ją z dodatkiem soli na surowo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: grzyby.pl; codzienny.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy