Czy ziemniaki należy wrzucać na zimną wodę, czy wrzątek?
Ziemniaki stanowią jeden z najważniejszych produktów spożywczych, dlatego warto gotować je w najlepszy sposób. Aby zachowały najwięcej wartości odżywczych, należy wrzucać je do wrzątku. Im więcej czasu spędzają zanurzone w wodzie, tym więcej witamin i minerałów jest wypłukiwanych.
Ziemniaki są jednymi z najbardziej popularnych warzyw na całym świecie. Szczególnie wielką miłością obdarzyli je mieszkańcy Europy, którzy od poznania ich, dodają je do niezliczonej ilości potraw.
Mimo tak częstego wykorzystywania kartofli wiele osób do dzisiaj nie wie, jaka jest najlepsza metoda gotowania ich w wodzie. To od niej bowiem zależy, jak dużo pozytywnych mikroelementów możemy przyjąć.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak gotować ziemniaki?
Odpowiednie gotowanie kartofli jest ważne zarówno dla zachowania walorów smakowych, jak i wartości odżywczych. Im więcej zdrowych mikroelementów, tym smaczniejsze bulwy.
W celu zachowania wartości odżywczych na jak najwyższym poziomie nie wolno zbyt długo moczyć ziemniaków w wodzie. Dlatego obieranie ich i wkładanie do wody na kilka godzin przed obróbką termiczną, jest złym pomysłem.
Sama woda, do której wrzuca się warzywa, powinna być lekko osolona i wrząca. Wysoka temperatura oraz sól zmniejszają utratę soli mineralnych, naturalnie występujących w pyrkach.
Średni ogień najlepszym wyjściem
Gdy ziemniaki już się gotują, należy zadbać o odpowiedni poziom natężenia płomienia. Zbyt gwałtowne gotowanie sprawia, że skrobia nie podgrzewa się równomiernie. Dlatego też średnia moc palnika sprawdza się idealnie.
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta. Po zakończeniu gotowania nie wylewaj wody do zlewu. Możesz za jej pomocą zagęścić sosy czy zupy, a także pić ją - spożywanie jej poprawia funkcjonowanie nerek.
Źródło: canva.com/KEVMA21, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mamadu.pl