Delikatne jogurtowe placki z truskawkami. Wyśmienity smak sezonu
Placki jogurtowe z truskawkami są doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie czy kolację. Puszysty rarytas z patelni idealnie komponuje się z sezonowym owocem, sprawiając, że placki są jednocześnie delikatne i odrobinę soczyste. Spróbujcie, a jeszcze nie raz je zrobicie.
Placki lubi wielu smakoszy. Dla tych, którym racuchy z jabłkami czy placki z białym serem już się znudziły mamy nie lada gratkę w postaci jogurtowego specjału z dodatkiem truskawek. Słodki owoc sprawdzi się doskonale w tym połączeniu. Każdy poprosi o dokładkę.
Przepis na smakowite placki jogurtowe z truskawkami
Składniki:
-
250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
-
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki cukru
-
2 duże jaja
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
szczypta soli
-
truskawki
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki. Do większej miski przenosimy jogurt. Wbijamy jaja i ostrożnie miksujemy masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy olej, cukier.
Wsypujemy przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą. Gdy wymieszamy składniki na gładką, jednolitą masę, możemy przystąpić do smażenia. Na rozgrzaną patelnię przenosimy po łyżce masy, formując placki z zachowaniem odpowiedniego odstępu.
Smażymy je na niezbyt dużym ogniu około 3 minut. W tym czasie powinny nieco urosnąć. W połowie smażenia na każdym placku układamy po 2-3 plasterki truskawek - zaleznie od wielkości.
Przewracamy na drugą stronę i podgrzewamy, aż się zrumienią. Czynności powtarzamy do czasu, aż masa się wyczerpie. Gotowe placki podajemy z wybranymi dodatkami np. z serkiem czy bitą śmietaną.
Źródło zdjęcia: canva/Ls9907
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Robisz placki ziemniaczane z cebulą? Inne warzywo będzie lepszym wyborem, strzał w 10
-
Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię
-
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent
Źródło: kwestiasmaku