Racuchy mogą być idealnym zwieńczeniem długiego dnia - kilka ciepłych jeszcze słodkich placuszków z kubkiem ciepłej herbaty to prawdziwy relaks. Poniżej zdradzamy sposób na zrobienie ich w ekspresowym tempie. Racuchy wychodzą puszyste i smakiem przypominają dawne lata, kiedy podawane nam były przez nasze babcie.
Racuchy cały czas żyją we wspomnieniach wielu Polaków, którzy do dzisiaj pamiętają pyszny smak i zapach tych placków z dzieciństwa. Dawniej przygotowywały je nasze mamy i babcie - jeśli tęsknisz do tamtych lat, mamy dla ciebie idealny przepis.
Najlepsza, niezawodna surówka z pora i marchewki
CZYTAJ DALEJPoniższe racuchy smakują dokładnie tak, jak je zapamiętano. Są puszyste i delikatne, a także nie wymagają zbyt dużej pracy. Można zrobić je w kilkanaście minut ze składników, które każdy trzyma w swojej kuchni na co dzień. Polecamy wykorzystać kwaśniejsze gatunki jabłek, aby móc stworzyć kontrast dla ogólnie słodkiego smaku placuszków.
Przepis na racuchy, jak za dawnych lat
Składniki:
2 jabłka
200 ml mleka
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
olej
Zacznij od przesiania mąki oraz sody oczyszczonej wprost do dużej miski. Wsyp do nich odrobinę soli. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce.
Do mąki i sody dodaj cukier waniliowy, jajko i dobrze całość wymieszaj. Możesz zrobić to dla wygody mikserem lub blenderem z odpowiednią nakładką. Do ciasta dodaj pokrojone lub starte jabłka i ponownie zamieszaj.
Rozgrzej na patelni o grubym dnie olej rzepakowy i wylewaj na niego porcje ciasta z owocami. Gdy jedna strona stanie się brązowa, przewracaj placki na drugą. Po usmażeniu wykładaj je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące zaraz po usmażeniu, posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.
źródło: canva/Purple Goose, Getty Images
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku