Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na puszyste racuchy. Smak jak za dawnych lat
Adam Moskal
Adam Moskal 12.01.2022 01:00

Przepis na puszyste racuchy. Smak jak za dawnych lat

Racuchy
instagram.com/pewex

Racuchy mogą być idealnym zwieńczeniem długiego dnia - kilka ciepłych jeszcze słodkich placuszków z kubkiem ciepłej herbaty to prawdziwy relaks. Poniżej zdradzamy sposób na zrobienie ich w ekspresowym tempie. Racuchy wychodzą puszyste i smakiem przypominają dawne lata, kiedy podawane nam były przez nasze babcie.

Racuchy cały czas żyją we wspomnieniach wielu Polaków, którzy do dzisiaj pamiętają pyszny smak i zapach tych placków z dzieciństwa. Dawniej przygotowywały je nasze mamy i babcie - jeśli tęsknisz do tamtych lat, mamy dla ciebie idealny przepis.

Poniższe racuchy smakują dokładnie tak, jak je zapamiętano. Są puszyste i delikatne, a także nie wymagają zbyt dużej pracy. Można zrobić je w kilkanaście minut ze składników, które każdy trzyma w swojej kuchni na co dzień. Polecamy wykorzystać kwaśniejsze gatunki jabłek, aby móc stworzyć kontrast dla ogólnie słodkiego smaku placuszków.

Przepis na racuchy, jak za dawnych lat

Składniki:

  • 2 jabłka

  • 200 ml mleka

  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 jajko

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • olej

Zacznij od przesiania mąki oraz sody oczyszczonej wprost do dużej miski. Wsyp do nich odrobinę soli. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce. Do mąki i sody dodaj cukier waniliowy, jajko i dobrze całość wymieszaj. Możesz zrobić to dla wygody mikserem lub blenderem z odpowiednią nakładką. Do ciasta dodaj pokrojone lub starte jabłka i ponownie zamieszaj.

Rozgrzej na patelni o grubym dnie olej rzepakowy i wylewaj na niego porcje ciasta z owocami. Gdy jedna strona stanie się brązowa, przewracaj placki na drugą. Po usmażeniu wykładaj je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące zaraz po usmażeniu, posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Racuchy
canva/Purple Goose, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Tagi: Ciasto