Dlaczego na dnie garnków pojawiają się tęczowe przebarwienia? Czy jest się czego obawiać?
Garnki ze stali pokrywają się tęczowymi plamami po użyciu? Nie jest to powód do ich wyrzucania. Istnieją skuteczne sposoby, by pozbyć się niechcianego zanieczyszczenia. Wyjaśniamy krok po kroku, jak przywrócić ładny wygląd waszych naczyń. Koniecznie sprawdźcie.
Czasami garnki ulegają przebarwieniu. Tęczowe plamy, choć wyglądają groźnie, nie są niebezpieczne dla zdrowia. Nie wpłyną też negatywnie na jakość gotowanych w nich potraw. i nie wpływają niekorzystnie na jakość przygotowywanych potraw. Warto jednak je usunąć i zadbać, by więcej się nie pojawiły. Podpowiadamy jak to zrobić.
Jak powstają tęczowe plamy na garnkach?
Przyczyną pokrywania się dna stalowego garnka charakterystycznym, przypominającym rozlaną benzynę, zanieczyszczeniem jest dłuższy kontakt naczynia twardą wodą, kwaskiem cytrynowym lub solą podczas gotowania.
Zawarte w materiale, z którego wykonano garnek chrom i nikiel wchodzą w reakcje z wyżej wymienionymi składnikami, co owocuje powstaniem wspomnianej barwnej plamy. Dodatki tych metali stosowane są w celu zabezpieczenia naczyń przed detergentami.
Jak usunąć tęczowe plamy z garnków?
Pozbycie się niepożądanych się przebarwień nie będzie trudne, jeśli mamy pod ręką detergent przeznaczony do mycia stali nierdzewnej. Równie dobrze jednak sprawdzi się dowolny delikatny środek.
Jeśli nie mamy pod ręką odpowiedniego produkty, dobrym pomysłem będzie umycie garnka z osadem przy pomocy środka, który przyczynił się do powstania zanieczyszczenia, czyli solą lub kwaskiem cytrynowym.
Pamietajmy tylko, by podczas usuwania zabrudzenia użyć ciepłej, lecz nie bardzo gorącej wody. Dobrymi praktykami na przyszłość będą także sprawne mycie garnków oraz solenie wody gotowanej w naczyniach ze stali nierdzewnej dopiero po zagotowaniu.
Po inne porady dotyczące sprzątania w kuchni zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy niezawodne patenty na czyszczenie szafek kuchennych. Ten natomiast odsłania sekret skutecznego mycia szyby piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/ajafoto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Podwójnie pobudzająca kawa z chili i cynamonem. Idealny początek dnia
Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego? Wystarczy spojrzeć na 1 szczegół
Źródło: kobieta.onet, haps