Smakosze.pl
Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego?

canva/warrengoldswain

Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego? Wystarczy spojrzeć na 1 szczegół

1 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Czosnek ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Chińska odmiana jest jednak nieco łagodniejsza niż rodzima. Jeśli w sklepie nie ma informacji o kraju pochodzenia, jedno spojrzenie na warzywo wystarczy, by dowiedzieć się, z jakim produktem mamy do czynienia. Każdy z nich ma bowiem inny kolor osnówki.

Czosnek jest wyrazistą przyprawą, która sprawdzi się w niejednym daniu czy dodatku — od prostego ziemniaczanego purée, po aromatyczne masło, idealne do kotletów de volaille. Zakup smacznej główki nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Bez odpowiedniej wiedzy czasami można się pogubić.

Jak rozwiązać problem zbrylonego cukru? Wyjaśniamy

Jak rozwiązać problem zbrylonego cukru? Wyjaśniamy

CZYTAJ DALEJ

W dobie powszechnej dostępności produktów z całego świata — nierzadko w niskich cenach — znalezienie najwyższej jakości wyrobów bywa trudne. Czosnek może zawierać nawet 200 różnych związków leczniczych. Warto więc poświęcić czas, by znaleźć możliwie najlepszy egzemplarz. Naszym zdaniem rodzimy produkt ma mnóstwo zalet.

Jak rozpoznać polski czosnek i dlaczego warto na niego postawić ?

Kupowanie polskich produktów jest korzystne dla środowiska. Czasami jest również bardziej opłacalne, gdyż do ceny końcowej produktu nie zostaje doliczony koszt związany z transportem. W przypadku czosnku pochodząca z Polski roślina ma też inne zalety.

Obecnie w sklepach z łatwością znajdziemy czosnek azjatycki, pochodzący z Chin. Jest on niezwykle kształtny, a śnieżnobiałe, regularne i przede wszystkim duże, główki przyciągają nasz wzrok. Niestety wygląd nie zawsze idzie w parze ze smakiem.

Pochodzący niemalże z drugiego końca globu okaz jest bowiem łagodniejszy i mniej aromatyczny niż rodzimy produkt. Główki przyprawy co prawda znacznie rzadziej pleśnieją i łatwiej je obrać, ale ząbki czosnku bywają suche w odbiorze.

Zdecydowanie warto podjąć wysiłek, by kupić pochodzącą z polskich upraw roślinę. Rozpoznamy ją po pięknej, nieco fioletowej lub jasnoróżowej osnówce. Główki nie będą okazałe i należy je sprawnie wykorzystywać, by się nie zepsuły. Smak polskiego czosnku jednak wynagrodzi nam trudy.

Polski czosnek jest niezwykle wyrazisty w smaku

Polski czosnek jest niezwykle wyrazisty w smaku

Źródło zdjęcia: canva/joannatkaczuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, kalendarzrolnikow

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pomidory

Produkty

Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana

Czytaj więcej >

Produkty

Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem

Czytaj więcej >
Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >