Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego? Wystarczy spojrzeć na 1 szczegół

Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego? Wystarczy spojrzeć na 1 szczegół

Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego?
canva/warrengoldswain

Czosnek ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Chińska odmiana jest jednak nieco łagodniejsza niż rodzima. Jeśli w sklepie nie ma informacji o kraju pochodzenia, jedno spojrzenie na warzywo wystarczy, by dowiedzieć się, z jakim produktem mamy do czynienia. Każdy z nich ma bowiem inny kolor osnówki.

Czosnek jest wyrazistą przyprawą, która sprawdzi się w niejednym daniu czy dodatku — od prostego ziemniaczanego purée, po aromatyczne masło, idealne do kotletów de volaille. Zakup smacznej główki nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Bez odpowiedniej wiedzy czasami można się pogubić.

W dobie powszechnej dostępności produktów z całego świata — nierzadko w niskich cenach — znalezienie najwyższej jakości wyrobów bywa trudne. Czosnek może zawierać nawet 200 różnych związków leczniczych. Warto więc poświęcić czas, by znaleźć możliwie najlepszy egzemplarz. Naszym zdaniem rodzimy produkt ma mnóstwo zalet.

Jak rozpoznać polski czosnek i dlaczego warto na niego postawić ?

Kupowanie polskich produktów jest korzystne dla środowiska. Czasami jest również bardziej opłacalne, gdyż do ceny końcowej produktu nie zostaje doliczony koszt związany z transportem. W przypadku czosnku pochodząca z Polski roślina ma też inne zalety.

Obecnie w sklepach z łatwością znajdziemy czosnek azjatycki, pochodzący z Chin. Jest on niezwykle kształtny, a śnieżnobiałe, regularne i przede wszystkim duże, główki przyciągają nasz wzrok. Niestety wygląd nie zawsze idzie w parze ze smakiem.

Pochodzący niemalże z drugiego końca globu okaz jest bowiem łagodniejszy i mniej aromatyczny niż rodzimy produkt. Główki przyprawy co prawda znacznie rzadziej pleśnieją i łatwiej je obrać, ale ząbki czosnku bywają suche w odbiorze.

Zdecydowanie warto podjąć wysiłek, by kupić pochodzącą z polskich upraw roślinę. Rozpoznamy ją po pięknej, nieco fioletowej lub jasnoróżowej osnówce. Główki nie będą okazałe i należy je sprawnie wykorzystywać, by się nie zepsuły. Smak polskiego czosnku jednak wynagrodzi nam trudy.

Polski czosnek jest niezwykle wyrazisty w smaku
Polski czosnek jest niezwykle wyrazisty w smaku

Źródło zdjęcia: canva/joannatkaczuk Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, kalendarzrolnikow