Jak rozwiązać problem zbrylonego cukru? Wyjaśniamy
Jak rozwiązać problem zbrylonego cukru? Wystarczy dodać do torebki lub pojemnika kawałek chleba, a po chwili cukier wróci do poprzedniego stanu i będzie idealnie sypki. Dowiedz się również, jak przechowywać cukier, aby się nie zbrylił.
Zbrylony cukier w cukiernicy lub torebce to niestety częsty problem. Duża wilgotność pomieszczenia, stawianie cukiernicy blisko kuchenki gazowej lub przypadkowe zalanie produktu wodą to główne przyczyny powstawania grudek i zbrylenia słodkiego produktu.
Cukier przechowujmy w szklanych pojemnikach do tego przeznaczonych. Słoiki do cukru na pokrywce mają umieszczoną gumkę, która doskonale uszczelnia i tym samym nie dopuszcza do przedostania się wilgoci i wody do środka.
Nie tylko cukier wymaga odpowiedniego przechowywania. Poznaj najlepszy sposób przechowywania soli, dzięki któremu popularna przyprawa będzie idealnie sypka i nie powstaną w niej grudki.
Jak rozwiązać problem zbrylonego cukru?
Zbrylony cukier pojawia się wtedy, gdy dostanie się do niego wilgoć lub woda. Jest jednak na to skuteczny sposób, wystarczy, że do pojemnika lub torebki z cukrem dodamy kawałek chleba.
Produkt skutecznie wchłania nadmiar wilgoci, a cukier po kilku godzinach jest znowu sypki i nie ma w nim grudek. Podobny efekt uzyskamy, kiedy dodamy do cukru plasterek świeżego jabłka.
Źródło zdjęcia: canva/ battle182royal
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: stylzycia.radiozet.pl