Smakosze.pl Przepisy Dlaczego najlepsze kucharki dodają do placków ziemniaczanych śmietanę? Powód jest arcyważny
canva/JackF

Dlaczego najlepsze kucharki dodają do placków ziemniaczanych śmietanę? Powód jest arcyważny

3 lutego 2023

Placki ziemniaczane warto przyrządzić ze śmietaną. Dodanie nabiału do masy sprawi, że warzywo zachowa swój atrakcyjny kolor i nie ściemnieje. Z prostym trikiem znanym doświadczonym kucharkom przyrządzicie wspaniały posiłek dla całej rodziny.

Choć jedzenie ciemnych placków ziemniaczanych niej jest niebezpieczne dla zdrowia, zdecydowanie atrakcyjniej prezentują się one, gdy mają intensywny złocisty kolor. Jednym z lepszych sposobów na zachowanie pięknej barwy ziemniaków jeszcze na długo po ich starciu jest dodanie do masy śmietany. Prosty zabieg doświadczonych kucharek jest niezawodny.

Przepis na doskonałe placki ziemniaczane

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 2-3 ząbki czosnku (można pominąć)

  • 100 g kwaśnej śmietany

  • mąka pszenna (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić dobre placki ziemniaczane? Dodajcie śmietanę, a nie ściemnieją

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjmy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą oraz z czosnkiem, jeśli go używamy. Odciskamy warzywa wody i zachowujemy płyn.

Pulpę umieszczoną w osobnym naczyniu łączymy ze zmiksowaną wcześniej z jajkami śmietaną. Dodajemy krochmal, który zgromadził się na dnie miski po ziemniakach oraz dodatkową porcję mąki pszennej, jeśli uznamy, że masa jest zbyt rzadka.

Na koniec doprawiamy całość solą oraz pieprzem i przystępujemy do smażenia. Placki ziemniaczane przyrządzamy na dobrze rozgrzanym oleju i średnim ogniu — wystarczy, po kilka minut na stronę. Podajemy ulubionymi dodatkami.

Wskazówka: zastępując jaja kleikiem z siemienia lnianego, uzyskacie wegańską wersję placków ziemniaczanych. Wystarczy połączyć 2 łyżki mielonych ziaren i 6 łyżek wrzątku, by uzyskać odpowiednik dwóch kurzych jaj.

Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na placki ziemniaczane. Polecamy ekspresową metodę niewymagającą ścierania ziemniaków . Być może skusi was też smaczna wersja z dodatkiem pieczarek .

Placki ziemniaczane ze śmietaną są pyszne
canva/4uda4ka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy