Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Różnicę zobaczysz od razu
canva/Los Muertos Crew z Pexels, canva/Fillipo Carlot

Dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Różnicę zobaczysz od razu

28 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Czy wiesz, dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Dzięki białku błyskawicznie wyklarujesz mętny wywar. Jajko zbiera również tłuszcz, którego nadmiar może popsuć smak rosołu. Wywar po ugotowaniu będzie klarowny i pełen aromatu. Rosół jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub danie podczas większych uroczystości. Niektórzy zupę gotują wyłącznie na mięsie z kurczaka. Inni dodają wołowinę, wątróbki, kaczkę lub indyka. Rosół gotowany na mięsie i bukiecie warzyw smakuje obłędnie. Wystarczy jednak jeden błąd, a wywar stanie się mętny.

Jak wyklarować rosół? Pomoże Ci w tym kurze jajko. Nie dość, że pozbędzie się szumowin, to jeszcze sprawi, że wywar nie będzie zbyt tłusty. Do rosołu koniecznie dodaj również przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i szczyptę kurkumy pod sam koniec gotowania.

Nigdy nie sól wywaru przed ugotowaniem. Rosół musi się pyrkać na najmniejszym ogniu przez kilka godzin. W ten sposób z mięsa zostanie uwolniony cały smak i aromat. Sól dodana na początku gotowania zamyka pory w mięsie, a zupa wygląda i smakuje jak woda. Przyprawę dodajemy, gdy rosół już się ugotuje.

Dodaj jajko do rosołu. Od razu zauważysz różnicę

Do gotującego się rosołu wlej surowe białko z jednego lub dwóch jajek. Już po kilku minutach gotowania zauważysz, że białko przyciąga szumowiny z mięsa jak magnes, a wywar staje się klarowny.

Dodatkową zaletą białka jest wchłonięcie tłuszczu. Rosół po ugotowaniu nie będzie tłusty, będzie smaczny i pełen smaku. Gdy białko się zetnie, wyjmij je delikatnie łyżką. Rosół przecedź przez gęste sito i gotowe.

Co zrobić, żeby rosół nie mętniał podczas gotowania?

Szumowiny z mięsa nie będą pojawiać się w rosole, kiedy ugotujesz danie w odpowiedni sposób. Najważniejsze jest mięso wysokiej jakości. Surowe kawałki kurczaka i wołowiny włóż do garnka, zalej koniecznie zimną wodą i gotuj na najmniejszym ogniu.

Jeśli rosół będzie gotował się zbyt mocno lub gdy zalejesz mięso wrzątkiem, rosół nie będzie smaczny i stanie się mętny. Do wywaru koniecznie dodaj również opaloną nad ogniem cebulę. Jeśli nie masz palika gazowego, przetnij warzywo i przyrumień je na suchej patelni. Cebula dodaje aromatu, koloru i zapobiega mętnieniu.

Z warzyw i mięsa po rosole przygotujesz wyśmienity pasztet. Będzie o wiele smaczniejszy od kupnych wędlin. Mięso możesz również obrać, zamrozić i wykorzystać później do przygotowania pyz z mięsem . Taki obiad posmakuje każdemu.

rosół
canva/macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy