Domową chałkę z budyniem piekę co kilka dni. Wcześniej nie miałam pojęcia, że to takie proste
Domowa chałka z budyniem to prawdziwy rarytas. Nie tylko pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu, często gości na moim stole. Dlatego każdemu polecam przepis na ten znakomity wypiek. Smakuje idealnie o każdej porze dnia.
Domowa chałka z budyniem pełna smaku
Jeśli uwielbiasz domowe wypieki , to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu zrobisz puszystą, delikatną i pełną budyniu chałkę . Jej przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. Drożdżowe wałki pełne są pysznego kremu. Zaplatasz je jak warkocze.
Wkrótce już cieszysz się niebiańskim smakiem. Puszysta i pyszna domowa chałka z budyniem będzie idealna na deser lub jako słodka przekąska. Zjesz ją ze smakiem i z chęcią sięgniesz po kolejną porcję. Poniżej znajdziesz prosty przepis na ten specjał.
Jak upiec domową chałkę z budyniem?
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1 szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży
- ½ szklanki masła
- ½ szklanki cukru
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Składniki na nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 350 ml mleka
- cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu
Przygotowanie chałki zacznij od zrobienia nadzienia. Budyń ugotuj według przepisu, dodaj cukier i użyj tylko 350 ml mleka. Zostaw do ostygnięcia. Teraz zrób zaczyn. Rozkruszone drożdże wymieszaj z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie roztop i ostudź masło. Do dużej miski wsyp resztę mąki, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier, sól i roztopione masło. Zagnieć ciasto, możesz użyć robota kuchennego.
Domowa chałka najlepsza na deser
Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 części. Uformuj 6 równych kawałków, a wałki lekko rozwałkuj. Wzdłuż każdego wałka nałóż budyń. Sklej brzegi i zroluj w wałek. Z 3 wałków zapleć warkocz, końce zlep i podwiń pod spód.
Chałkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i grubo oprósz cukrem . Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu od razu podawaj . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić naleśniki tiramisu. Informowaliśmy o tym, czy kwiaty magnolii są jadalne.
Źródło: domowe-wypieki.pl