Smakosze.pl Przepisy Domową chałkę z budyniem piekę co kilka dni. Wcześniej nie miałam pojęcia, że to takie proste
Fot. Canva/Avi Rozen's Images

Domową chałkę z budyniem piekę co kilka dni. Wcześniej nie miałam pojęcia, że to takie proste

14 kwietnia 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Domowa chałka z budyniem to prawdziwy rarytas. Nie tylko pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu, często gości na moim stole. Dlatego każdemu polecam przepis na ten znakomity wypiek. Smakuje idealnie o każdej porze dnia.

Domowa chałka z budyniem pełna smaku

Jeśli uwielbiasz domowe wypieki , to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu zrobisz puszystą, delikatną i pełną budyniu chałkę . Jej przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. Drożdżowe wałki pełne są pysznego kremu. Zaplatasz je jak warkocze.

Wkrótce już cieszysz się niebiańskim smakiem. Puszysta i pyszna domowa chałka z budyniem będzie idealna na deser lub jako słodka przekąska. Zjesz ją ze smakiem i z chęcią sięgniesz po kolejną porcję. Poniżej znajdziesz prosty przepis na ten specjał.

chałka
Fot. Canva/Garichelo
Popularny tiktoker podsumował karierę Gessler. Padły mocne słowa. „Kojarzy się przaśnie"

Jak upiec domową chałkę z budyniem?

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 350 ml mleka
  • cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu

Przygotowanie chałki zacznij od zrobienia nadzienia. Budyń ugotuj według przepisu, dodaj cukier i użyj tylko 350 ml mleka. Zostaw do ostygnięcia. Teraz zrób zaczyn. Rozkruszone drożdże wymieszaj z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie roztop i ostudź masło. Do dużej miski wsyp resztę mąki, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier, sól i roztopione masło. Zagnieć ciasto, możesz użyć robota kuchennego.

Domowa chałka najlepsza na deser

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 części. Uformuj 6 równych kawałków, a wałki lekko rozwałkuj. Wzdłuż każdego wałka nałóż budyń. Sklej brzegi i zroluj w wałek. Z 3 wałków zapleć warkocz, końce zlep i podwiń pod spód.

Chałkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i grubo oprósz cukrem . Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu od razu podawaj . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić naleśniki tiramisu. Informowaliśmy o tym, czy kwiaty magnolii są jadalne.

chałka
Fot. Canva/IP Galanternik

Źródło: domowe-wypieki.pl

Przed smażeniem nadziewam schab tym prostym farszem. Smakuje 100 razy lepiej niż, klasyczne kotlety
Moja mama nie zbiera szumowin podczas gotowania rosołu. Gdy dowiedziałam się dlaczego, też przestałam to robić
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy