Smażę naleśniki i zawijam je z tym kremem. Takie śniadanie mógłbym jeść codziennie
Pyszne jak deser i pożywne jak śniadanie. Takie są te naleśniki o smaku uwielbianego ciasta. Dzień z pewnością będzie udany, kiedy zaczniesz go z tym smakołykiem. Sprawdź poniższy przepis i przekonaj się, jakie to proste.
Naleśniki tiramisu
Tiramisu to włoskie ciastko z serkiem mascarpone. Jego nazwa oznacza dosłownie „podnieś mnie do góry”. Ma to oznaczać poprawę humoru, ale w wersji, w której tu je proponujemy, może zupełnie dosłownie pomagać napełnić energią na długi dzień.
Smak tiramisu spotyka się tu bowiem z naleśnikami – jednym z prostych sposobów na śniadanie i podwieczorek. W prostej wersji takie naleśniki mogą być właśnie taką codzienną przekąską. W wersji ozdobnej i bardziej odświętnej mogą być deserem po wystawnym obiedzie albo sposobem na podjęcie gości przy niedzielnej kawie.
Czy kwiaty magnolii są jadalne? Mało kto zna odpowiedźŚniadanie na słodko
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Skutecznie TV. Autorka przypomina tam o mniej dziś niż kiedyś popularnej kawie ince, która może być zamiennikiem kawy w takim deserze. Jeśli chcemy podać go dzieciom, możemy też użyć kawy bezkofeinowej.
Składniki
- 1 szklanka czarnej kawy
- 50 ml mleka
- 400 g serka mascarpone
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ciemnego mocnego kakao
- 3 jajka i dodatkowo 2 żółtka
- 120 g mąki
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Przygotowujemy śniadaniowe naleśniki
Zaparzoną kawę mieszamy z masłem i miodem. Dodajemy mleko oraz sól i lekko studzimy. W mikserze ubijamy jajka na puszystą masę (z trzech jajek można odłożyć jedno żółtko do kremu).
Dodajemy zmieszany płyn na bazie kawy i łączymy składniki, a następnie porcjami dodajemy mąkę. Płyn powinien mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Można odstawić go na 20 minut do lodówki. Z ciasta smażymy naleśniki.
Do miski wrzucamy żółtko i trzepaczką łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i łączymy w jednolitą masę. Jeśli używamy aromatu, dodajemy go teraz.
Całość rozprowadzamy na gładki sos, smarujemy naleśniki i – według uznania – rolujemy lub składamy w trójkąty. Naleśniki można podawać z dekoracją ze świeżych owoców i mięty, posypane cukrem pudrem lub gorzkim kakao.
Wypróbuj też przepisy na dietetyczną zapiekankę z kapusty i kotlety mielone ze zmiękczającym mięso dodatkiem.