Domowy chleb z grubą i chrupiącą skórką
pixabay.com

Domowy chleb z grubą i chrupiącą skórką

Chleb z grubą i chrupiącą skórką to znakomita opcja na śniadanie. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego poranka. Nic dziwnego, ponieważ dobrej jakości, smaczne pieczywo nie wymaga wielu dodatków. Wyśmienicie smakuje nawet posmarowane samym masłem.

Chleb z grubą i chrupiącą skórką to znakomita opcja na śniadanie. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego poranka. Nic dziwnego, ponieważ dobrej jakości, smaczne pieczywo nie wymaga wielu dodatków. Wyśmienicie smakuje nawet posmarowane samym masłem.

Naturalny chleb coraz trudniej dostać nie tylko w sklepach spożywczych, ale również w piekarniach. Coraz częściej dodaje się do niego niepotrzebne dodatki spulchniające lub wydłużające jego przydatność do spożycia. Dlatego właśnie domowej roboty pieczywo zyskuje coraz więcej fanów. Zwłaszcza jeśli przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.

Warto jednak zaplanować go dzień wcześniej, ponieważ ciasto musi mieć około 12-15 godzin na wchłonięcie wody i wyrośnięcie. Dużym ułatwieniem jest jednak fakt, że przepis ten nie wymaga skorzystania z zakwasu. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania chleba dostępne są w każdym sklepie spożywczym, a większość z nich każdy ma w domu.

Chleb z grubą i chrupiącą skórką pachnie obłędnie, aż trudno jest mu się oprzeć. Spokojnie może poleżeć 2-3 dni, ale przeważnie znika w mgnieniu oka. Można dodawać do niego ulubione dodatki – ser, suszone pomidory, włoskie przyprawy czy nasiona. Dowolność jest tutaj bardzo duża. Warto eksperymentować i bazować na sprawdzonym przepisie, dokładając do niego dodatkowe składniki.

Składniki na chleb z grubą i chrupiącą skórką:

- 400 g mąki pszennej, najlepiej typ 650

- 300 ml wody w temperaturze pokojowej

- 15 g świeżych drożdży lub 4 g suchych

- 1 płaska łyżeczka soli

- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania chleba:

Mąkę pszenną przesiać do dużej miski, dołożyć pokruszone drożdże, sól i odrobinę pieprzu. Pieprz nada chlebowi ciekawego charakteru. Składniki wymieszać i powoli dolewać do nich wodę, cały czas mieszając. Po dodaniu całego płynu ciasto ma być klejące.

Masę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, najlepiej na całą noc. Miskę zostawić w temperaturze pokojowej, nie wkładać do lodówki.

Po ok. 12 godzinach przystąpić do wygniatania ciasta, które wyrośnie i stanie się bardziej plastyczne. Stolnicę i dłonie pokryć niewielką ilością mąki i zagniatać przez chwilę do uzyskania jednolitej masy. Utworzyć kulę.

Na blacie lub stole położyć ściereczkę kuchenną i oprószyć ją mąką. Na niej umieścić ciasto i przykryć wystającymi rogami ściereczki. Zostawić na około 1-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nastawić piekarnik na 240 stopni C, a w nim garnek lub naczynie żaroodporne, w którym będzie piekł się chleb.

Po osiągnięciu właściwej temperatury wyjąć naczynie używając rękawic kuchennych. Należy pamiętać, że będzie ono gorące, więc trzeba zrobić to ostrożnie, aby się nie poparzyć.

W naczyniu umieścić ciasto. Można zsunąć je ze ściereczki lub przełożyć odwracając je dołem ku górze. Garnek należy przykryć i piec przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i zapiekać chleb przez około 20-25 minut do osiągnięcia rumianej skórki.

Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika. Po wstępnym przestudzeniu (5-10 minut) podważyć go łopatką i przełożyć, najlepiej na kratę, aby mógł odparowywać całą swoją objętością.

Gotowy chleb kroić po ostudzeniu, czyli po około godzinie. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły, posmarowany masłem i oprószony niewielką ilością soli.

Należy pamiętać, aby takie pieczywo kroić nożem z ząbkami. W przeciwnym razie chleb się spłaszczy i nie będzie tak puszysty, jak pierwotnie.


Chleb z grubą i chrupiącą skórką z dodatkami:

To samo ciasto można urozmaicić dodając do niego ulubione dodatki. Mogą to być:

- 200 g sera żółtego, pokruszonego, startego na tarce lub drobno pokrojonego

- 100 g sera i 100 g suszonych pomidorów

- 100 g oliwek

- maksymalnie 200 g nasion słonecznika, dyni, niemielonego siemienia lnianego, sezamu i czarnuszki

- anchois

- łyżkę oregano

Sposób przygotowania takiego chleba jest identyczny z recepturą powyżej.

Dodatkowe składniki dokłada się przed dolaniem wody, a kolejne kroki wykonuje się tak samo. W efekcie można uzyskać chleb np. w stylu włoskim, smakiem zbliżonym do focacci.

Następny artykuł