Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb
canva/Couleur, Pixabay; screen z filmu opublikowanego na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Macie ochotę na chleb o pysznej, przyjemnie chrupiącej skórce i niezwykle puszystym wnętrzu? Koniecznie wypróbujcie przepis Tomasz Strzelczyka. Jest prosty, choć wymaga cierpliwości. Podjęty wysiłek jednak się opłaci — tak dobrego pieczywa dawno nie jedliście.

Chleb jest jednym z popularniejszych produktów spożywczych. Stanowi doskonałą bazę do przygotowania smacznych kanapek z wybornymi pastami warzywnymi m.in. wegetariańskim smalcem czy smarowidłem z ogórkiem kiszonym. Sprawdzona receptura Strzelczyka pozwala na przygotowanie wyśmienitego pieczywa zaledwie z czterech składników. Tak prosto jeszcze nie było.

Przepis na chrupiący chleb według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży

  • 1 kg mąki pszennej uniwersalnej

  • 800 ml letniej wody

  • 20 g soli

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy wprost większej do miski. Dodajemy do nich wodę i mieszamy. Następnie wsypujemy sól. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę. Łączymy ją z przegotowanym rozczynem.

Dłonią wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Wtedy odkładamy je na 20 minut, uprzednio przykrywając je folią spożywczą, by nie obeschło. Ponownie zagniatamy, naciągając je z dołu do góry.

Wyrabianie wraz z naciąganiem powtarzamy jeszcze czterokrotnie, za każdym razem odmierzając 20 minut między procedurami. Na koniec odstawiamy ciasto w cieplejsze miejsce na 8 do 10 godzin.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i formujemy na oprószonej mąką desce. Dzielimy je na dwie porcje i pozostawiamy jeszcze na godzinę pod przykryciem. Do piekarnika wstawiamy naczynie, w którym będziemy piec chleb i ustawiamy grzanie na 250 stopni Celsjusza.

Gdy już się nagrzeje, ostrożnie umieszczamy tam chleb. Moczymy jego wierzch i przykrywamy naczynie pokrywką. Pieczemy przez 25 minut, po czym dopiekamy jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. Skorka powinna pięknie się zrumienić. Wypiek studzimy na kratce.

Świeży, domowy chleb będzie idealny do kanapek
Świeży, domowy chleb będzie idealny do kanapek

Źródło zdjęcia: canva/Ciprian Savischi, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy