Dosyp kilka łyżek do wrzątku. Brukselka już nigdy nie będzie gorzka
Brukselka nie należy do ulubionych warzyw Polaków. Wielu osobom nie odpowiada jej goryczka, które w łatwy sposób można się pozbyć. Wystarczy wsypać do wrzątku trochę cukru. Efekty będą zachwycające.
Jak gotować brukselkę, by nie była gorzka?
Warzywo przed przyrządzeniem musi być odpowiednio oczyszczone. Zewnętrzne liście warto usunąć — zazwyczaj są twardsze i nieco żółtawe. By przyspieszyć czas przygotowania brukselki, dobrze jest też naciąć końcówki w krzyż.
Najistotniejszym elementem będzie jednak dodanie cukru do wrzątku. Na każdy litr płynu powinna przypadać 1 łyżeczka przyprawy. Wsypać trzeba też sól, ale w niewielkiej ilości. Ten dodatek zapobiegnie uzyskaniu mdłego warzywa.
Co jeszcze jest ważne podczas gotowania brukselki?
Warzywa nie można rozgotować. Optymalny czas przyrządzania wynosi około 5 minut. Garnek z brukselką musi też pozostać odkryty , by przykry zapach nie został skumulowany w małych kapustkach.
By natomiast zachować piękny kolor warzywa i zakończyć gotowanie, bezpośrednio po odcedzeniu trzeba je zalać zimną wodą. Warto wrzucić do niej dodatkowo lód — pomoże szybko schłodzić brukselkę.
Jak podać brukselkę?
Mała kapustka świetnie smakuje z wieloma sosami. Można ją tradycyjnie okrasić bułką smażoną na maśle, lecz nie jest to najzdrowsza opcja. Polecamy dodanie pysznej miodowej polewy i dodanie do niej posiekanych orzechów np. ziemnych. W tej postaci można brukselkę jeść nawet solo.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przyrządzenie zimowego warzywa. Szczególnie ciekawą jest przekąska w cieście piwnym . Sprawdźcie też koniecznie brukselkę zapiekaną z czosnkiem .