Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi 1 dodatku
Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej czosnek, by nabrała charakteru. Przygotowanie obiadowego dodatku jest niesamowicie proste, a smakiem bije na głowę niejedną propozycję restauracyjną. Musicie spróbować.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Pełna charakteru kompozycja warzywna z sezonowych składników spodoba się najbardziej wybrednym. Ostrzejszy smak i dobroczynne właściwości czosnku sprawiają, że jest idealna na zimę. Tak chrupiący dodatek do obiadu nie może się nie spodobać.
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińskiej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mały por1 duża marchew
50 g gęste - go jogurtu naturalnego np. sojowego
- 40 g majonezu np. wegańskiego
- odrobina soku z cytryny (można pominąć)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić znakomitą surówkę z kapusty pekińskiej? Czosnek podkreśli smak
Zaczynamy od opłukania i poszatkowania kapusty pekińskiej. Wrzucamy ją po do miski, a następnie dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w półtalarki pora. Wrzucamy też obraną i startą na tarce o większych oczkach marchewkę.
Wszystko mieszamy i oprószamy odrobiną soli. W szklance łączymy majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty przez czosnek, sok z cytryny i pieprz. Tak przygotowanym sosem doprawiamy surówkę, starannie rozprowadzając go po wszystkich warzywach.
Jak podać surówkę z kapusty pekińskiej?
Pełna smaku kompozycja pasuje niemal do każdego obiadu. Świetnie sparuje się zarówno z tradycyjnym mielonym czy schabowym, jak i z warzywnymi pulpetami czy smażonym tofu wędzonym.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne surówki. Polecamy prostą i pełną białka pozycję z czerwoną fasolą. Być może skusi was też nietuzinkowy przysmak z pora i rzodkiewek.