Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Obiad na upał zrobisz w 15 minut

Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Obiad na upał zrobisz w 15 minut

Ekspresowy chłodnik bez gotowania
canva/rispa

Czy wiecie, że możliwe jest przygotowanie buraczanego chłodniku bez gotowania? Danie wymaga zaledwie 15 minut spędzonych, a smakuje lepiej niż w niejednej restauracji. Będzie w sam raz na upalny letni dzień, a koszty nie zrujnują portfela. Spróbujecie?

Ekspresowy chłodnik bez gotowania zrobimy, korzystając z pełnego cennych składników odżywczych i niesamowicie aromatycznego buraczanego zakwasu. Połączymy go z nabiałem, ogórkami i rzodkiewką, by wyszedł treściwy oraz chrupiący. Całość wzbogacimy o wyraziste przyprawy i zioła. Będzie pysznie.

Przepis na chłodnik bez gotowania

Składniki:

  • 1 litr zakwasu buraczanego, najlepiej domowego

  • 500 ml kefiru tradycyjnego lub wegańskiego

  • 1 litr gęstego jogurtu naturalnego lub sojowego

  • mleko lub napój sojowy (opcjonalnie)

  • 2 ogórki szklarniowe

  • 2 pęczki rzodkiewek

  • 3 solidne garści listków botwiny

  • 3 większe ząbki czosnku

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

Opcjonalne dodatki:

  • posiekany koperek lub szczypiorek

  • chipsy z buraka

  • jajko ugotowane na twardo

  • grzanki czosnkowe

Jak zrobić chłodnik bez gotowania? Wykorzystajcie zakwas buraczany, a danie zachwyci smakiem

Ogórki i rzodkiewki myjemy. Kroimy je w plasterki. Ogórka umieszczamy w osobnej misce i posypujemy łyżeczką soli, po czym dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Botwinę płuczemy i siekamy.

W dużym garnku umieszczamy zakwas, kefir i jogurt. Mieszamy je ze sobą, a jeśli całość wydaje nam się zbyt gęsta, dodajemy nieco mleka. Zawartość garnka łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.

Do nabiału dodajemy rozdrobnione warzywa, ogórki uprzednio odsączając z wody, którą uwolniły. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, jeśli okaże się to konieczne. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na chłodniki bez gotowania. Szczególnie polecamy lekko kwaśny, orzeźwiający rarytas z ogórka kiszonego. Być może spodoba wam się też słodki chłodnik z pomidorów i arbuza.

Chłodnik w 15 minut jest idealny na upały
canva/Elmik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: