Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Obiad na upał zrobisz w 15 minut
Czy wiecie, że możliwe jest przygotowanie buraczanego chłodniku bez gotowania? Danie wymaga zaledwie 15 minut spędzonych, a smakuje lepiej niż w niejednej restauracji. Będzie w sam raz na upalny letni dzień, a koszty nie zrujnują portfela. Spróbujecie?
Ekspresowy chłodnik bez gotowania zrobimy, korzystając z pełnego cennych składników odżywczych i niesamowicie aromatycznego buraczanego zakwasu. Połączymy go z nabiałem, ogórkami i rzodkiewką, by wyszedł treściwy oraz chrupiący. Całość wzbogacimy o wyraziste przyprawy i zioła. Będzie pysznie.
Przepis na chłodnik bez gotowania
Składniki:
1 litr zakwasu buraczanego, najlepiej domowego
500 ml kefiru tradycyjnego lub wegańskiego
1 litr gęstego jogurtu naturalnego lub sojowego
mleko lub napój sojowy (opcjonalnie)
2 ogórki szklarniowe
2 pęczki rzodkiewek
3 solidne garści listków botwiny
3 większe ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny
sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
Opcjonalne dodatki:
posiekany koperek lub szczypiorek
chipsy z buraka
jajko ugotowane na twardo
Jak zrobić chłodnik bez gotowania? Wykorzystajcie zakwas buraczany, a danie zachwyci smakiem
Ogórki i rzodkiewki myjemy. Kroimy je w plasterki. Ogórka umieszczamy w osobnej misce i posypujemy łyżeczką soli, po czym dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Botwinę płuczemy i siekamy.
W dużym garnku umieszczamy zakwas, kefir i jogurt. Mieszamy je ze sobą, a jeśli całość wydaje nam się zbyt gęsta, dodajemy nieco mleka. Zawartość garnka łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
Do nabiału dodajemy rozdrobnione warzywa, ogórki uprzednio odsączając z wody, którą uwolniły. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, jeśli okaże się to konieczne. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na chłodniki bez gotowania. Szczególnie polecamy lekko kwaśny, orzeźwiający rarytas z ogórka kiszonego. Być może spodoba wam się też słodki chłodnik z pomidorów i arbuza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doświadczona kucharka zdradziła jak zrobić idealny rosół. Zawsze pamięta o kilku zasadach
Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem