Smakosze.pl Przepisy Elegancki orzechowiec bez pieczenia. Uwielbiane ciasto w szybszej wersji
Screen z film na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Elegancki orzechowiec bez pieczenia. Uwielbiane ciasto w szybszej wersji

11 grudnia 2022

Orzechowiec bez pieczenia jest prostym ciastem z kremem. Łącząc ze sobą herbatniki, masę budyniową, kajmak i orzechy uzyskamy znakomity deser, który z powodzeniem podamy na rodzinnym spotkaniu. Składniki znajdziemy w każdym sklepie. Warto spróbować przygotowanie zajmie tylko kilka chwil.

Tradycyjny orzechowiec wymaga pieczenia. Zamiast miodowych blatów można jednak wykorzystać herbatniki maślane. Przełożone delikatną budyniową masą z pysznymi orzechami włoskimi smakują znakomicie.

Aromatyczne ciasto bez pieczenia prezentuje się doskonale — wystarczy spojrzeć na zdjęcie, które pochodzi z filmu na kanale Kuchnia Marioli, gdzie również znajdziecie przepis na podobny rarytas. Gościom na pewno się spodoba.

Przepis na znakomity orzechowiec bez pieczenia

Do przygotowania deseru przyda się forma o wymiarach 30 cm x 25 cm wyłożona papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Pozostałe niezbędne produkty podaliśmy poniżej.

Składniki:

  • 400-500 g orzechów włoskich łuskanych

  • herbatniki maślane

  • 1 puszka masy kajmakowej

  • 50 g czekolady gorzkiej

  • 10-15 g oleju kokosowego

Składniki na krem budyniowy:

  • 250 g miękkiego masła

  • 1 litr mleka

  • 45 g cukru brązowego

  • 2 żółtka

  • 30 g mąki pszennej

  • 75 g mąki ziemniaczanej

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Jak zrobić orzechowiec bez pieczenia? Znamy prosty przepis

Przygotowanie składników i masy z budyniem

Zaczynamy od prażenia orzechów i usunięcia z nich skórki. 2/3 porcji siekamy, a pozostałe odkładamy do dekoracji. 250 ml mleka odlewamy, a resztę podgrzewamy z dodatkiem cukru. Do odlanego płynu dodajemy żółtka, obie mąki oraz budyniowy proszek.

Dokładnie je mieszamy, a następnie przelewamy mieszankę do ciepłego, słodkiego mleka. Cały czas miksujemy masę przy pomocy trzepaczki lub łyżki, żeby nie przywarła podczas podgrzewania.

Gdy zgęstnieje, studzimy. Masło ucieramy przy pomocy miksera, a następnie łączymy je z chłodnym budyniem. Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej wrzucamy rozdrobnione orzechy.

Formowanie orzechowca

Dno formy wypełniamy ciasteczkami, a następnie wykładamy połowę masy orzechowej. Układamy kolejną warstwę herbatników i układamy budyń bez dodatków. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc na warstwie ciasteczek.

Wierzch orzechowca smarujemy masą kajmakową i dekorujemy odłożonymi orzechami. Czekoladę topimy wraz z olejem. Uzyskaną gładką masę przenosimy na orzechy. Studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy do kawy lub herbaty.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne ciasta bez pieczenia. Polecamy delikatne tiramisu o niesamowitym, kawowym aromacie. Być może skusi was też ekspresowa szarlotka z dodatkiem serka mascarpone.

Orzechowie bez pieczenia jest pyszny
canva/Scvos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy