Ekspresowa szarlotka bez pieczenia. Do jej zrobienia wystarczą 4 składniki
Masz ochotę na szarlotkę, ale nie masz czasu na pieczenie spodu i przesmażanie jabłek? Przygotuj błyskawiczne ciasto na maślanych herbatnikach z dodatkiem serka mascarpone. Szarlotka z 4 składników jest pysznym deserem do kawy dla każdego smakosza.
Maślane herbatniki wykorzystujemy zwykle do spodu na sernik bez pieczenia i inne ciasta, np. z masą kajmakową lub z budyniem. Szarlotkę natomiast pieczemy tradycyjnie na kruchym cieście, ewentualnie na cienkim biszkopcie. Często ciasto wykorzystujemy również do zrobienia kruszonki lub pasków, które układamy na szarlotce zaraz przed pieczeniem.
Szarlotkę możemy zrobić również w wersji bez kruchego ciasta i biszkoptu. Wystarczy, że przełożymy ją kruchymi herbatnikami. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i tak smaczne, że błyskawicznie znika z talerzy. Szarlotka bez pieczenia jest doskonałym pomysłem na ciasto, kiedy goście wpadną na kawę z niezapowiedzianą wizytą.
Masę do szarlotki bez pieczenia przygotujemy z kwaśnych jabłek, cukru pudru i kremowego serka mascarpone. Same jabłka możemy dodatkowo oprószyć cukrem i cynamonem, żeby były słodsze, a deser nabrał jesiennego charakteru. Szarlotkę możemy również polać polewą czekoladową, jednak nie jest ona niezbędna.
Szybka szarlotka bez pieczenia z serkiem mascarpone
Składniki:
6 jabłek
400 g herbatników maślanych
500 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
cukier
mielony cynamon
Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia z 4 składników?
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie oprósz cukrem, cynamonem i odstaw. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem. Z jabłek odlej nadmiar soku, następnie dodaj serek i ponownie wymieszaj.
Spód blachy wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki, wyłóż cienką warstwę masy i ponownie przykryj ciastkami. Układaj do wyczerpania składników. Szarlotkę wstaw do lodówki na 30 minut, przed podaniem oprósz ją cukrem pudrem, smacznego.
Przygotuj również szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia oraz ciasto kokosowe niczym rafaello. Desery przygotujesz błyskawicznie, a posmakują całej rodzinie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o syropie z cebuli. Ten z czosnku jest jeszcze lepszy
Tradycyjna, babcina surówka z kiszonej kapusty. Absolutny, niezawodny klasyk
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama