Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa szarlotka bez pieczenia. Do jej zrobienia wystarczą 4 składniki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.11.2022 17:52

Ekspresowa szarlotka bez pieczenia. Do jej zrobienia wystarczą 4 składniki

Ekspresowa szarlotka bez pieczenia. Do jej zrobienia wystarcza 4 składniki
canva/PhotoEstelar

Masz ochotę na szarlotkę, ale nie masz czasu na pieczenie spodu i przesmażanie jabłek? Przygotuj błyskawiczne ciasto na maślanych herbatnikach z dodatkiem serka mascarpone. Szarlotka z 4 składników jest pysznym deserem do kawy dla każdego smakosza.

Maślane herbatniki wykorzystujemy zwykle do spodu na sernik bez pieczenia i inne ciasta, np. z masą kajmakową lub z budyniem. Szarlotkę natomiast pieczemy tradycyjnie na kruchym cieście, ewentualnie na cienkim biszkopcie. Często ciasto wykorzystujemy również do zrobienia kruszonki lub pasków, które układamy na szarlotce zaraz przed pieczeniem.

Szarlotkę możemy zrobić również w wersji bez kruchego ciasta i biszkoptu. Wystarczy, że przełożymy ją kruchymi herbatnikami. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i tak smaczne, że błyskawicznie znika z talerzy. Szarlotka bez pieczenia jest doskonałym pomysłem na ciasto, kiedy goście wpadną na kawę z niezapowiedzianą wizytą.

Masę do szarlotki bez pieczenia przygotujemy z kwaśnych jabłek, cukru pudru i kremowego serka mascarpone. Same jabłka możemy dodatkowo oprószyć cukrem i cynamonem, żeby były słodsze, a deser nabrał jesiennego charakteru. Szarlotkę możemy również polać polewą czekoladową, jednak nie jest ona niezbędna.

Szybka szarlotka bez pieczenia z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 6 jabłek

  • 400 g herbatników maślanych

  • 500 g mascarpone

  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier

  • mielony cynamon

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia z 4 składników?

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie oprósz cukrem, cynamonem i odstaw. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem. Z jabłek odlej nadmiar soku, następnie dodaj serek i ponownie wymieszaj.

Spód blachy wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki, wyłóż cienką warstwę masy i ponownie przykryj ciastkami. Układaj do wyczerpania składników. Szarlotkę wstaw do lodówki na 30 minut, przed podaniem oprósz ją cukrem pudrem, smacznego.

Przygotuj również szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia oraz ciasto kokosowe niczym rafaello. Desery przygotujesz błyskawicznie, a posmakują całej rodzinie.

szarlotka
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: