Smakosze.pl Przepisy Frytki nie dorównują tym paluszkom ziemniaczanym. Smakowite kąski
YouTube/@Hausgemachte_Rezepte

Frytki nie dorównują tym paluszkom ziemniaczanym. Smakowite kąski

31 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Frytki to przeżytek. Ziemniaczane paluszki nie tylko je zastępują, ale też dużo lepiej smakują. Zrób je w swoim domu i zachwyć wszystkich.

Zamiast frytek inna błyskawiczna przekąska

Frytki kojarzone z restauracjami typu fast food są uwielbiane przez wszystkich. I ci najmłodsi, jak i nieco starsi lubią pochrupać krojone w cienkie słupki i smażone na gorącym tłuszczu ziemniaki. Nawet tak bardzo popularny i uwielbiany dodatek może się przejeść.

Właśnie z tego powodu zdecydowałem się na znalezienie jakiejś alternatywy. Ten przepis jest genialny. Smażone paluszki ziemniaczane są dużo lepsze. Z zewnątrz są chrupkie, a w środku miękkie. W dodatku smakują tak, że palce lizać. U mnie wszyscy je uwielbiają. Zrób je z przepisu poniżej i patrz, jak szybko przekąska znika ze stołu.

ziemniaki.jpg
Canva/@GMVozd
Po prostu uwielbiam tę zupę, schudłam z nią już 4 kg. Jest tak dobra, że robię ją co tydzień

Ziemniaki w takiej formie są wyborne

Ziemniaki są podstawowym składnikiem tej przekąski. Wybierz ten sam gatunek, którego używasz do przygotowania placków ziemniaczanych. Muszą zawierać jak najwięcej skrobi, aby po ugotowaniu, delikatnie się rozpadały. To zdecydowanie wpłynie na smak tych paluszków.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka pietruszki
  • 100 g mozzarelli
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • czosnek granulowany
  • sól

Przepis na paluszki ziemniaczane

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj. Kiedy będą miękkie, odcedź je i rozbij na gładką masę . Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do ziemniaczanej masy.

Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach tarki . Starty ser wsyp do pozostałych składników. Wsyp skrobię ziemniaczaną. Dopraw solą oraz granulowanym czosnkiem . Wszystkie składki dokładnie wymieszaj.

Stolnicę wysyp mąką. Rozwałkuj na niej cienko masę ziemniaczaną na grubość około 1 centymetra . Otrzymany placek pokrój na paski o długości około 10 centymetrów i szerokości 1 centymetra .

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Delikatnie układaj na nim paluszki . Smaż je z obu stron na złocisty kolor. Następnie odsącz je z tłuszczu . Podawaj z domowym dipem, który uwielbiają twoi bliscy. Sprawdź, jak zrobić pyszną zapiekankę na obiad oraz jak zrobić wyśmienitą kolację .

krojenie paluszków ziemniaczanych.jpg
YouTube/@Hausgemachte_Rezepte

Pani Marlena odkryła zupełnie nowy sposób na smażenie pączków. Wychodzą perfekcyjnie za każdym razem
Ugotuj jajko i włóż do słoika z wodą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy