Gessler nie dodaje octu do barszczu czerwonego. Stawia na zadziwiający składnik
Nie ocet, nie sok z cytryny. Magda Gessler doprawia wigilijny barszcz czerwony mrożonymi malinami i skórkami z jabłek. Składniki wzmacniają kolor i aromat całej potrawy. Dodatkowo ją zagęszczają. Wigilijna zupa zachwyca smakiem.
Barszcz czerwony jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Niektórzy doprawiają go octem, inni sokiem z cytryny. Magda Gessler do barszczu dodaje zupełnie inne składniki, dzięki którym świąteczna zupa zachwyca smakiem, aromatem i pełnym kolorem.
Wigilijny barszcz czerwony ugotuj dzień przed uroczystą kolacją. Zupa będzie miała pełniejszy smak. Barszcz koniecznie ugotuj na domowym zakwasie z buraków. Pokrojone buraki włóż do słoika z kilkoma ząbkami czosnku, solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Dodaj również skórkę z chleba razowego i zalej wodą. 5- 6 dniach otrzymasz wyśmienity i esencjonalny zakwas na barszcz czerwony. Magda Gessler do wigilijnej potrawy dodaje również maliny i jabłka. To jej sekret na doskonałą zupę.
Zapomnij o occie. Magda Gessler stawia na inny dodatek do barszczu
Magda Gessler do barszczu dodaje maliny. Przetarte owoce wzmacniają kolor wigilijnej zupy. Barszcz jest ciemny i bardzo aromatyczny. Maliny dodatkowo łagodzą ziemisty posmak buraków gotowanych.
Garść mrożonych malin wyjmij na talerz kilka godzin przed gotowaniem zupy. Niech rozmrożą się w temperaturze pokojowej. Maliny przetrzyj przez sito i dodaj do barszczu, gotuj kilka minut.
Jak jeszcze doprawić barszcz czerwony na Wigilię? Wypróbuj sposób z jabłkami
Pod koniec gotowania, kiedy barszcz już będzie ugotowany i doprawiony, dodaj grubo obrane skórki z jabłek. Skórki muszą przykryć całą powierzchnię barszczu. Zupy nie gotuj. Zdejmij ją z ognia, przykryj pokrywką.
Cały garnek odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. To prosty sposób Magdy Gessler na zagęszczenie wigilijnej potrawy. Barszcz będzie miał również bardziej wyraźny smak.
Jak ugotować kapustę wigilijną, żeby nie powodowała wzdęć? Dowiedz się również, jak pozbyć się ości z karpia . Mistrzowie kuchni zdradzają sposób i na duże i na małe ości, które wytopią się podczas smażenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie burak, nie fasola. Lewandowska piecze ciasto z innego warzywa
-
Uwielbiasz flaczki? Strzelczyk pokazał przepis na znacznie lepszą zupę. Smak powala na łopatki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama