Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uwielbiasz flaczki? Strzelczyk pokazał przepis na znacznie lepszą zupę. Smak powala na łopatki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.12.2022 12:54

Uwielbiasz flaczki? Strzelczyk pokazał przepis na znacznie lepszą zupę. Smak powala na łopatki

Zupa a'la flaczki od Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, canva/Dar1930

Zupa z kurczaka według receptury Tomasza Strzelczyka jest niezwykle pożywnym i aromatycznym daniem. Zupa z bogactwem przypraw działa rozgrzewająco, jest więc świetnym pomysłem na obiad w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na zupę a'la flaczki.

Flaczki przygotowujemy głównie z flaków wołowych z dodatkiem warzyw rosołowych i suszonego majeranku. Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na zupę z kurczaka, która przypomina kultowe flaczki. Jest jednak o wiele bardziej aromatyczna. Sekretem smaku są przyprawy.

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, dzieli się z fanami autorskimi przepisami i kulinarnymi inspiracjami. Dania przygotowywane według jego receptury smakują wyśmienicie i wychodzą za każdym razem. Przepis na zupę a'la flaczki wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jego kanału na YouTube.

Do przygotowania zupy z kurczaka a'la flaczki Strzelczyk wykorzystał mięso drobiowe, warzywa rosołowe oraz wiele aromatycznych przypraw. Oprócz majeranku w zupie znajduje się również imbir, kurkuma, papryka ostra i słodka oraz gałka muszkatołowa. Znany kucharz podsmaża mieszankę przypraw na suchej patelni. To sposób na podkręcenie smaku i aromatu całej potrawy.

Aromatyczna zupa z kurczaka a'la flaczki. W sam raz na obiad

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • 2 skrzydełka

  • szyjka z kurczaka

  • duża marchew

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 350 g boczniaków

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 4 ziemniaki

  • olej rzepakowy

Przyprawy:

  • 2 łyżki majeranku

  • mały kawałek imbiru

  • pół łyżeczki gorczycy

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżeczka kurkumy

  • łyżeczka papryki ostrej

  • łyżeczka papryki słodkiej

  • łyżka soli

  • łyżeczka pieprzu mielonego

Jak przyrządzić pożywną zupę z kurczaka? Strzelczyk zdradził rewelacyjny przepis

Rozgrzej niewielką ilość oleju w garnku z grubym dnem. Przyrumień na nim mięso z kurczaka. Cebulę przyrumień nad ogniem. Gdy mięso się przysmaży, wlej zimną wodę. Dodaj seler, pietruszkę, cebule, por. Dodaj 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego.

Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij kurczaka z garnka. Na suchą patelnię wsyp kurkumę, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, ostrą, gorczycę i pieprz. Całość smaż na niewielkim ogniu i przesyp do miski. Dodaj łyżkę soli i wymieszaj.

Na patelni podsmaż również koncentrat pomidorowy. Na patelnię wlej odrobinę wywaru, wymieszaj i wlej do garnka. Dodaj również przygotowane przyprawy, świeży imbir. Dodaj startą na tarce marchew, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i boczniaki.

Zupę gotuj około 20 minut na małym ogniu. W tym czasie oddziel mięso z kurczaka od kości. Dodaj do wywaru. Całość dopraw solidną porcją suszonego majeranku, smacznego.

Przygotuj również wyśmienity tatar wołowy według receptury Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz pokazał także danie z resztek po rosole. Potrawa posmakuje każdemu i nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.

flaczki
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube