Uwielbiasz flaczki? Strzelczyk pokazał przepis na znacznie lepszą zupę. Smak powala na łopatki
Zupa z kurczaka według receptury Tomasza Strzelczyka jest niezwykle pożywnym i aromatycznym daniem. Zupa z bogactwem przypraw działa rozgrzewająco, jest więc świetnym pomysłem na obiad w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na zupę a'la flaczki.
Flaczki przygotowujemy głównie z flaków wołowych z dodatkiem warzyw rosołowych i suszonego majeranku. Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na zupę z kurczaka, która przypomina kultowe flaczki. Jest jednak o wiele bardziej aromatyczna. Sekretem smaku są przyprawy.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, dzieli się z fanami autorskimi przepisami i kulinarnymi inspiracjami. Dania przygotowywane według jego receptury smakują wyśmienicie i wychodzą za każdym razem. Przepis na zupę a'la flaczki wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jego kanału na YouTube.
Do przygotowania zupy z kurczaka a'la flaczki Strzelczyk wykorzystał mięso drobiowe, warzywa rosołowe oraz wiele aromatycznych przypraw. Oprócz majeranku w zupie znajduje się również imbir, kurkuma, papryka ostra i słodka oraz gałka muszkatołowa. Znany kucharz podsmaża mieszankę przypraw na suchej patelni. To sposób na podkręcenie smaku i aromatu całej potrawy.
Aromatyczna zupa z kurczaka a'la flaczki. W sam raz na obiad
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
2 skrzydełka
szyjka z kurczaka
duża marchew
korzeń pietruszki
kawałek selera
biała część pora
2 cebule
3 ząbki czosnku
350 g boczniaków
łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 ziemniaki
olej rzepakowy
Przyprawy:
2 łyżki majeranku
mały kawałek imbiru
pół łyżeczki gorczycy
szczypta gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka kurkumy
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżka soli
łyżeczka pieprzu mielonego
Jak przyrządzić pożywną zupę z kurczaka? Strzelczyk zdradził rewelacyjny przepis
Rozgrzej niewielką ilość oleju w garnku z grubym dnem. Przyrumień na nim mięso z kurczaka. Cebulę przyrumień nad ogniem. Gdy mięso się przysmaży, wlej zimną wodę. Dodaj seler, pietruszkę, cebule, por. Dodaj 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego.
Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij kurczaka z garnka. Na suchą patelnię wsyp kurkumę, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, ostrą, gorczycę i pieprz. Całość smaż na niewielkim ogniu i przesyp do miski. Dodaj łyżkę soli i wymieszaj.
Na patelni podsmaż również koncentrat pomidorowy. Na patelnię wlej odrobinę wywaru, wymieszaj i wlej do garnka. Dodaj również przygotowane przyprawy, świeży imbir. Dodaj startą na tarce marchew, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i boczniaki.
Zupę gotuj około 20 minut na małym ogniu. W tym czasie oddziel mięso z kurczaka od kości. Dodaj do wywaru. Całość dopraw solidną porcją suszonego majeranku, smacznego.
Przygotuj również wyśmienity tatar wołowy według receptury Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz pokazał także danie z resztek po rosole. Potrawa posmakuje każdemu i nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na kapustę z grochem bez namaczania. Sekret najlepszych kucharek tkwi w 1 sztuczce
Robisz z wyprzedzeniem pierogi na Święta? Wiemy jak najlepiej je przechowywać
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube