Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler pokazała jak zrobić sałatkę szwajcarską. Prosta przekąska z kilku składników skradnie Wasze serca

Gessler pokazała jak zrobić sałatkę szwajcarską. Prosta przekąska z kilku składników skradnie Wasze serca

Magda Gessler, sałatka
TRICOLORS/East News, canva/HandmadePictures

Sałatka szwajcarska przypadnie do gustu amatorom sycących i szybkich do zrobienia przekąsek. Magda Gessler podzieliła się prostym przepisem na ten rarytas w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Do zrobienia nie trzeba wielu składników, a smak zachwyca.

Sałatka szwajcarska jest połączeniem delikatnej mortadeli, aromatycznego żółtego sera, wyrazistej cebuli i chrupiących ogórków. Składniki te polane są wyrazistym sosem z majonezu i musztardy, który dopełnia smaku. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste.

Przepis na wyborną sałatkę szwajcarską Magdy Gessler

Składniki:

  • 25 dag mortadeli

  • 25 dag łagodnego sera żółtego

  • 4 ogórki konserwowe

  • 1 nieduża cebula

  • 2 łyżki domowego majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżki zalewy z ogórków

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • szczypiorek do posypania

Przepis Magdy Gessler na sałatkę szwajcarską

Mortadelę i ser kroimy w cienkie plasterki, a potem w paski. Można je też pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe odsączamy z zalewy i kroimy w półplasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie składniki mieszamy w większej misce.

W szklance łączymy majonez z musztardą i wodą z ogórków. Sprawdzamy smak i doprawiamy sos solą, jeśli tego wymaga. Sosem polewamy sałatkę szwajcarską, mieszamy. Posypujemy ją szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem wedle uznania. Smacznego.

Wskazówka: musztardę warto wybrać zależnie od preferencji względem ostrości. Jeśli mamy ochotę na pikantny, przysmak sięgnijmy po sarepską, francuską lub rosyjską. Delikatesowa czy miodowa będzie dobra do łagodniejszych wersji sosu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Magdy Gessler. Szczególnie polecamy sposób na znakomity bigos staropolski. Wypróbujcie również recepturę na chrupiące placki ziemniaczane.

Sałatka szwajcarska z mortadelą jest wyśmienita
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se