Smakosze.pl Porady Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu rosołu. Ten składnik psuje jego smak
Canva/Robert Chlopas, Facebook/Magda Gessler

Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu rosołu. Ten składnik psuje jego smak

6 września 2023

Polacy kochają jeść rosół. Jednak, żeby wyszedł pyszny i aromatyczny warto wybrać odpowiednie mięsa do tej lubianej zupy. Magda Gessler zwraca uwagę na jeden rodzaj mięsa, na którym zwykle gotujemy tę zupę. Znana restauratorka alarmuje, że Polacy popełniają błąd podczas gotowania. Wybierają mięso, które nie nadaje się do gotowania tej zupy.

Rosół, czyli co na obiad?

Rosół podajemy podczas niedzielnego obiadu, ale też gości on na co dzień na naszych stołach. Rozgrzewa, syci i jest po prostu pyszny. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma własny sposób na gotowanie rosołu. Zależy nam, by ta lubiana w Polsce zupa miała ten wyjątkowy smak i aromat.

Zwykle, gdy gotujemy rosół, dodajemy do niego kilka rodzajów mięs. W garze ląduje szponder wołowy i mięso drobiowe. Jednak to jest nie do przyjęcia dla Magdy Gessler. Znana restauratorka uważa, że gotowanie rosołu na mięsie drobiowym, to ogromny błąd.

kurczak
Canva/sakdinon
Zapomnij o ziemniakach w farszu na pierogi. Zamiast nich dodaj te składnik, danie wyjdzie 100 razy lepsze

Rosół, czyli rady Magdy Gessler

Magda Gessler uważa, że do rosołu powinniśmy dawać tylko mięso wołowe i kaczkę. Mięso drobiowe nie nadaje się do rosołu i jest najgorszym kulinarnym wyborem. Znana restauratorka radzi, by zrezygnować z gotowania rosołu na drobiu.

Jest też zdania, że nie można do rosołu dodawać mrożonych warzyw. Nie mają one takiego smaku i aromatu jak świeże warzywa . Im więcej dodamy włoszczyzny, tym nasz rosół będzie smaczniejszy. Magda Gessler przypomina też o dodaniu opalanej cebuli do rosołu. Właśnie dzięki temu warzywu zupa zyska ten wyjątkowy smak.

Kiedy solić rosół?

Gwiazda Kuchennych Rewolucji ma też swoje zdanie na temat solenia rosołu. Wiadomo, że podczas gotowania tej zupy potrzebujemy soli. Tylko, kiedy mamy ją dodać? Magda Gessler uważa, że rosół należy posolić 10 minut przed końcem gotowania.

Zdaniem cenionej restauratorki warto przestrzegać tej zasady bez względu na to, jakiego mięsa używamy do gotowania rosołu. Jednak najlepszym wyborem do rosołu będzie wołowina i kaczka. Magda Gessler ostrzega, że drób zepsuje tylko smak uwielbianego przez Polaków rosołu. Pisaliśmy o rosole z kluskami lanymi. Podawaliśmy też przepis Ewy Wachowicz na rosół.

rosół
Canva/marcinm111

Źródło: haps.pl

Kupił w Auchan zestaw obiadowy. Nie uwierzysz, ile zapłacił za 2 dewolaje, ziemniaki i surówkę. To jakiś obłęd
Zastąpiłam jajko w marynacie do schabowych produktem za 1,50 zł. Każdy chce znać mój sekret
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy