Smakosze.pl

Canva/valentysemenov, Facebook/Ewa Wachowicz

Żaden ocet. Wachowicz wlewa do rosołu aromatyczny i modny składnik

29 Sierpnia 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Cenimy go nie tylko za smak i aromat. Lubimy go jeść, bo rozgrzewa i ma właściwości lecznicze. Ewa Wachowicz gotuje rosół z pewnym modnym i aromatycznym dodatkiem. Czy spróbujesz jej przepisu na rosół?

Rosół, czyli pyszny i zdrowy

Rosół podajemy nie tylko w niedzielę. Jemy tę smaczną zupę, gdy zmagamy się z przeziębieniami i infekcjami. Rosół rozgrzewa, dodaje energii i jest bardzo pożywny. Zawiera też takie witaminy jak: A, C, E, K. Oprócz tego dostarcza nam żelaza, magnezu i wapnia.

Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma zwykle własny patent na gotowanie rosołu. Posiada go też Ewa Wachowicz, która do rosołu dodaje składnik, który jest modny i aromatyczny. Warto wypróbować jej sposób na tę pyszną zupę. Wachowicz jest autorką kilku ciekawych pomysłów na rosół, a ten inspirowany jest nieco kuchnią azjatycką. Mamy jednak nadzieję, że przypadnie do gustu także miłośnikom klasycznej wersji tego dania!

Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez lubczyku, inni bez octu (więcej na ten temat można przeczytać w tym artykule) , natomiast w nieco orientalnym rosole od Ewy Wachowicz nie może zabraknąć aromatycznego sosu sojowego.

rosół Ewy Wachowicz
Canva/HansJoachim
rosnące ceny chleba

Minister rolnictwa wyjawił prawdę o chlebie. Ma być jeszcze drożej

CZYTAJ DALEJ

Jak ugotować rosół od Ewy Wachowicz?

Składniki:
  • ½ kg szpondra wołowego
  • 2 nóżki kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • biała część pora
  • cebula
  • liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kapelusze podgrzybków
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • lubczyk
  • pomidor

Mięso wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy na dużym ogniu i zbieramy szumowiny. Dolewamy trochę zimnej wody, obrane warzywa i opaloną cebulę. Dodajmy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i suszone grzyby.

Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Dodajemy sos sojowy, podgrzybki, pomidora i lubczyk. Rosół podajemy z makaronem i natką pietruszki. Można dodać kolendry i cząstki cytryny. 

Sos sojowy, czyli patent Ewy Wachowicz na rosół

Ewa Wachowicz postanowiła do rosołu dodać sosu sojowego. Ten modny składnik nadaje zupie delikatnego azjatyckiego smaku. Sos sojowy pasuje znakomicie do kurczaka i makaronów. Sprawdza się też w daniach z marchewką i pietruszką. 

Dodatkowo Ewa Wachowicz do tej lubianej zupy dodaje podgrzybki oraz lubczyk. Mimo, że używa modnego sosu sojowego, to rosół podaje tradycyjnie z makaronem. Pisaliśmy, na czym nie należy gotować rosołu.  Polecaliśmy też przepis na wiejski rosół od cioci. 

rosół Ewy Wachowicz
Canva/macniak

Źródło: ewawachowicz.pl

zdrowe orzechy włoskie

Dziadek chrupał je codziennie i cieszył się świetną formą. Gdy dowiedziałam się dlaczego, też tak zaczęłam robić

CZYTAJ DALEJ
buraczki na zimę siostry Anastazji

Siostra Anastazja robi najlepsze buraczki na zimę. Dodaje do nich sezonowy specjał, smak rozpływa się w ustach

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >