Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o ziemniakach w farszu na pierogi. Zamiast nich dodaj te składnik, danie wyjdzie 100 razy lepsze

Zapomnij o ziemniakach w farszu na pierogi. Zamiast nich dodaj te składnik, danie wyjdzie 100 razy lepsze

Pierogi z zieloną soczewicą
Screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks

Pierogi ruskie można przygotować w inny sposób. Ostatnio znalazłam przepis, w którym nie używa się w ogóle ziemniaków. Od razu go wypróbowałam, a smak okazał się nieziemski. Sekretny składnik kosztuje grosze. 

Smakowite pierogi z soczewicą i twarogiem

Strączki nie cieszą się duża popularnością, choć powinny. Dostarczają mnóstwa cennego białka i minerałów, a ich przyrządzenie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy namoczyć i ugotować. W farszu do pierogów doskonale sprawdza się zielona soczewica.

Składniki:

  • ciasto na pierogi z tego przepisu
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 100 g półtłustego twarogu
  • pół łyżeczki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Wielu składników nie potrzeba, by uzyskać smaczny i sycący farsz do pierogów. Zrobienie go jest banalne. Sprawdźcie instrukcję zamieszczoną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Zieolna soczewica dobra do pierogów.jpg
canva/SGAPhoto
Kupił w Auchan zestaw obiadowy. Nie uwierzysz, ile zapłacił za 2 dewolaje, ziemniaki i surówkę. To jakiś obłęd

Jak zrobić nietuzinkowe pierogi ruskie? Ziemniaki zastąpcie soczewicą

Soczewicę namaczamy w zimnej wodzie przez minimum 4 godziny. Dzięki temu usuniemy z niej większość wzdymających substancji. Płuczemy i gotujemy w świeżej porcji wody z dodatkiem odrobiny soli przez 20 minut.

Cebulę i czosnek oczyszczamy z łupin. Siekamy i przesmażamy na dobrze rozgrzanym oleju, czosnek wrzucając dopiero wtedy, gdy cebula będzie szklista. Miękką soczewicę rozgniatamy widelcem i łączymy z rozdrobnionym w taki sam sposób twarogiem. Wrzucamy przestudzone warzywa z patelni.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowanym farszem wypełniamy kółka wycięte z wyrobionego wcześniej ciasta. Pierogi z soczewicą i twarogiem gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówka: jeśli mace ochotę na wegańskie pierogi zamiast twarogu użyjcie tofu naturalnego lub wędzonego. Wystarczy, że dobrze odciśniecie z niego wodę, zetrzecie na tarce do jarzyn i dodacie w tym momencie, co twaróg w powyższej instrukcji.

Jak podawać pierogi z soczewicą i twarogiem?

Do dania pasuje zarówno okrasa z boczku, jak i delikatna karmelizowana cebula. Możecie też zjeść je z kwaśną śmietaną albo aromatyczną oliwą ziołową. Każda opcja znajdzie swojego amatora.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na nietypowe pierogi ruskie. Koniecznie sprawdźcie wersję z dodatkiem mięty — jest przyjemnie odświeżająca. Być może spodoba wam się też receptura z udziałem kontrowersyjnej przyprawy maggi.

Pierogi z soczewicą i twarogiem są pyszne.jpg
canva/Mic_K
Tagi: Danie Pierogi Ser