Smakosze.pl Produkty 5 najlepszych dodatków do jajek
Pixabay / jackmac34

5 najlepszych dodatków do jajek

7 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia jajka można uznać za jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy sięga po nie niemal codziennie. Warto wiedzieć, które z dodatków sprawdzają się najlepiej.

Jajka z wyjątkowymi dodatkami

Jajka same w sobie są zdrowym posiłkiem. Niedawno informowaliśmy o tym, ile dziennie można ich jadać . Smakowite jajka warto wzbogacać o dodatki, które przynoszą korzyści dla naszego organizmu.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu WP Kuchnia, jajka warto jadać razem z pomidorami . Okazuje się, że nabiał w towarzystwie warzyw uwalnia więcej karotenoidów. Substancja ta zapobiega chorobom układu krążenia. Pomidory dostarczają po obróbce cieplnej więcej cennych składników odżywczych.

Połączenie jajka z pomidorem to nie koniec. Mowa o wszystkich warzywach. Najlepiej z jajek przygotować omlet z dodatkiem pomidorów, cebuli i papryki . Efekt przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.

Jajka często pojawiają się na naszych stołach w okresie wielkanocnym. Nie inaczej jest z rzeżuchą. Poprawia ona funkcjonowanie układu trawiennego i obniża poziom cukru we krwi. Niepozorna rzeżucha wpływa pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci .

(Pixabay / MAKY_OREL)

Dodatki, które sprawią, że jajka będą jeszcze zdrowsze

Z jajka i rzeżuchy możemy przyrządzić fantastyczną pastę kanapkową, która zachwyci najbliższych. Warto o tę roślinę wzbogacić już istniejący przepis. Recepturę na smarowidło do kanapek przedstawialiśmy już wcześniej .

Jeśli przygotowujemy jajka, warto wzbogacić je o szpinak. Dodatek w takiej formie dostarczy nam żelazo, wapń oraz witaminy C, E, K, B1, B2 i B6 . Wystarczy, że roztopimy masło i usmażymy na nim jajka ze szpinakiem.

Wartościowym dodatkiem do jajka, jest także jarmuż. Roślinę zalicza się do kapustowatych. W jej wnętrzu znajdziemy bogactwo błonnika, który wspomaga procesy trawienne. Obok niego występują liczne witaminy i minerały .

Jeśli chcemy przyrządzić jajka z jarmużem, warto wzbogacić oba składniki o czosnek. Taka mieszanka smakuje obłędni i jest bardzo zdrowa . Portal WP Kuchnia donosi, że tego typu posiłek może być skuteczną walką z wieloma dolegliwościami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy