5 najlepszych dodatków do jajek
Bez wątpienia jajka można uznać za jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy sięga po nie niemal codziennie. Warto wiedzieć, które z dodatków sprawdzają się najlepiej.
Jajka z wyjątkowymi dodatkami
Jajka same w sobie są zdrowym posiłkiem. Niedawno informowaliśmy o tym, ile dziennie można ich jadać . Smakowite jajka warto wzbogacać o dodatki, które przynoszą korzyści dla naszego organizmu.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu WP Kuchnia, jajka warto jadać razem z pomidorami . Okazuje się, że nabiał w towarzystwie warzyw uwalnia więcej karotenoidów. Substancja ta zapobiega chorobom układu krążenia. Pomidory dostarczają po obróbce cieplnej więcej cennych składników odżywczych.
Połączenie jajka z pomidorem to nie koniec. Mowa o wszystkich warzywach. Najlepiej z jajek przygotować omlet z dodatkiem pomidorów, cebuli i papryki . Efekt przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.
Jajka często pojawiają się na naszych stołach w okresie wielkanocnym. Nie inaczej jest z rzeżuchą. Poprawia ona funkcjonowanie układu trawiennego i obniża poziom cukru we krwi. Niepozorna rzeżucha wpływa pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci .
(Pixabay / MAKY_OREL)
Dodatki, które sprawią, że jajka będą jeszcze zdrowsze
Z jajka i rzeżuchy możemy przyrządzić fantastyczną pastę kanapkową, która zachwyci najbliższych. Warto o tę roślinę wzbogacić już istniejący przepis. Recepturę na smarowidło do kanapek przedstawialiśmy już wcześniej .
Jeśli przygotowujemy jajka, warto wzbogacić je o szpinak. Dodatek w takiej formie dostarczy nam żelazo, wapń oraz witaminy C, E, K, B1, B2 i B6 . Wystarczy, że roztopimy masło i usmażymy na nim jajka ze szpinakiem.
Wartościowym dodatkiem do jajka, jest także jarmuż. Roślinę zalicza się do kapustowatych. W jej wnętrzu znajdziemy bogactwo błonnika, który wspomaga procesy trawienne. Obok niego występują liczne witaminy i minerały .
Jeśli chcemy przyrządzić jajka z jarmużem, warto wzbogacić oba składniki o czosnek. Taka mieszanka smakuje obłędni i jest bardzo zdrowa . Portal WP Kuchnia donosi, że tego typu posiłek może być skuteczną walką z wieloma dolegliwościami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kuchnia