Smakosze.pl Porady Czym zastąpić w przepisach jajko?
Pixnio / licencja: CC 0

Czym zastąpić w przepisach jajko?

24 lutego 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Jajka znajdziemy w ogromnej ilości uwielbianych przez nas potraw. Ciężko wyobrazić sobie bez nich naleśniki czy ciasta, a nawet panierkę do klasycznych kotletów schabowych.

W kuchni cenimy je przede wszystkim za właściwości wiążące konsystencję potraw oraz dostępność i prostotę zastosowania. Czasem zdarza się jednak, że akurat nie mamy ich pod ręką. W takiej sytuacji nie zawsze musimy od razu biec do sklepu. W kuchennych szafkach znajdziesz ich świetne zamienniki.

Jak zastąpić jajka w cieście i naleśnika?  

Produktów, które mogą nam pomóc w tym zadaniu, jest całe szczęście całe mnóstwo. W przypadku muffinek i wszelkiego rodzaju babeczek doskonale sprawdzi się zwyczajny mus jabłkowy, zaledwie 60 gram idealnie zastąpi jedno jajko. Oprócz samej konsystencji zyskamy dodatkową warstwę smaku.

W chlebkach, babeczkach i przy ciastach typu brownie możemy użyć także jogurtu naturalnego - podobnej ilości jak musu oraz zmiksowanego na puree banana. Jeden banan to równowartość aż dwóch jajek.

Nie tylko owoce mogą zastępować jajka. Może to wydawać się nietypowe, ale świetnym zamiennikiem są również puree warzywne. W tym celu najlepiej używać warzyw o neutralnym lekko słodkawym smaku. W tej roli genialne odnajdują się dynia, marchewka oraz bataty.

Inne zamienniki jajek w wypiekach to zmiksowane tofu, namoczone siemię lniane oraz nasiona chia. Dla osób nie liczących kalorii można zastosować także zwyczajny olej rzepakowy oraz słonecznikowy.

Czy da się podrobić smak jajek?

Ależ oczywiście. W kuchni wegańskiej niezwykle popularna jest czarna sól kala namak, która ma charakterystyczny zapach i posmak jajek. Wystarczy zaledwie szczypta, by zrobić pastę bezjajeczną o smaku jajka oraz kultową tofucznicę.

Żółty kolor jajek można zastąpić doskonale nam wszystkim znaną kurkumą. Nawet minimalna ilość tej przyprawy potrafi apetycznie zabarwić całe danie. Podczas przygotowywania wegańskich wersji znanych potraw z jajkami będzie to genialne uzupełnienie kolorystyczne.

Mało kto o tym wie, ale do wielu panierek doskonale nada się zwykłe masło orzechowe. Jego kleista konsystencja przylega do wszelkiej maści warzyw i kotletów, sprawiając, że panierka na pewno nie odpadnie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Lidl / proveg

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy