Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka faszerowane z papryką. Idealne na Wielkanoc
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.04.2022 16:36

Jajka faszerowane z papryką. Idealne na Wielkanoc

Wielkanocne faszerowane jajka
canva/Azurita

Jajka faszerowane z papryką marynowaną i cebulką to pomysł na niecodzienną kolację, przystawkę, a także dodatek do zimnej płyty na wielkanocnym, świątecznym stole. Jajka przygotujesz błyskawicznie, a będą prawdziwym hitem. Poznaj przepis na jajka faszerowane z papryką.

Jeśli szukasz pomysłu na danie z jajek, to jajka faszerowane są idealnym pomysłem. Farsz do jajek przygotujesz z wielu składników, w tym boczku, czy tuńczyka. Dzisiaj poznasz przepis na wegetariańską wersję jajek faszerowanych, czyli jajka z marynowaną papryką i cebulką.

Jajka ugotuj w osolonej wodzie, sól sprawi, że skorupki łatwo odejdą od ugotowanych jajek, a białka będą miały ładny, estetyczny kształt. Jajka gotuj 8-10 minut od momentu wrzenia, w zależności od wielkości, jajka M- 8 minut, L- 10, wtedy będziesz mieć pewność, że jajka będą idealnie ugotowane i ścięte w środku.

Jeśli szukasz pomysłu na zimną płytę na wielkanocny stół- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny ze śliwką. Nie może zabraknąć również wielkanocnej sałatki jarzynowej, przygotuj ją, a goście będą zachwyceni.

Przepis na jajka faszerowane z papryka

Składniki:

  • 5 dużych jajek

  • 2 kawałki papryki marynowanej

  • mała cebulka

  • papryka mielona słodka do smaku

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1,5 łyżeczki majonezu

Jak zrobić jajka faszerowane z papryką?

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, następnie obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem i przełóż do miski. Paprykę i cebulkę posiekaj bardzo drobno i dodaj do żółtek.

Papryka marynowana

Źródło zdjęcia: canva/RussieseO Masę wymieszaj z majonezem i papryką mieloną, dopraw oliwą, solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Farsz przełóż do rękawa cukierniczego i przełóż na jajka w miejscu po żółtkach. Jajka faszerowane oprósz delikatnie papryką mieloną i podaj, smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy