Jajka faszerowane z papryką. Idealne na Wielkanoc
Jajka faszerowane z papryką marynowaną i cebulką to pomysł na niecodzienną kolację, przystawkę, a także dodatek do zimnej płyty na wielkanocnym, świątecznym stole. Jajka przygotujesz błyskawicznie, a będą prawdziwym hitem. Poznaj przepis na jajka faszerowane z papryką.
Jeśli szukasz pomysłu na danie z jajek, to jajka faszerowane są idealnym pomysłem. Farsz do jajek przygotujesz z wielu składników, w tym boczku, czy tuńczyka. Dzisiaj poznasz przepis na wegetariańską wersję jajek faszerowanych, czyli jajka z marynowaną papryką i cebulką.
Jajka ugotuj w osolonej wodzie, sól sprawi, że skorupki łatwo odejdą od ugotowanych jajek, a białka będą miały ładny, estetyczny kształt. Jajka gotuj 8-10 minut od momentu wrzenia, w zależności od wielkości, jajka M- 8 minut, L- 10, wtedy będziesz mieć pewność, że jajka będą idealnie ugotowane i ścięte w środku.
Jeśli szukasz pomysłu na zimną płytę na wielkanocny stół- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny ze śliwką. Nie może zabraknąć również wielkanocnej sałatki jarzynowej, przygotuj ją, a goście będą zachwyceni.
Przepis na jajka faszerowane z papryka
Składniki:
5 dużych jajek
2 kawałki papryki marynowanej
mała cebulka
papryka mielona słodka do smaku
sól, pieprz do smaku
łyżeczka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki majonezu
Jak zrobić jajka faszerowane z papryką?
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, następnie obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem i przełóż do miski. Paprykę i cebulkę posiekaj bardzo drobno i dodaj do żółtek.
Źródło zdjęcia: canva/RussieseO Masę wymieszaj z majonezem i papryką mieloną, dopraw oliwą, solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Farsz przełóż do rękawa cukierniczego i przełóż na jajka w miejscu po żółtkach. Jajka faszerowane oprósz delikatnie papryką mieloną i podaj, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak usmażyć mrożony filet z ryby, żeby wyszedł chrupiący i nie rozpadł się na patelni?
Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci
Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera