Smakosze.pl Porady Jak długo faworki pozostają świeże i chrupiące?
canva/arfo, Getty Images

Jak długo faworki pozostają świeże i chrupiące?

25 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Po wczorajszym Tłustym Czwartku z pewnością wielu Polaków zastanawia się, jak długo faworki pozostają świeże i jak je przechowywać. Jeśli trzyma się je bez dostępu do wilgoci, mogą zachować kruchość i smak nawet przez 5 dni. Dlatego zaleca się, aby chruścik pakować do pojemników, które można szczelnie zamknąć.

Podczas Tłustego Czwartku faworki, pączki i inne słodkości zwyczajnie smakują najlepiej - jedząc je, w końcu świętuje się ważny dla wielu smakoszy dzień. W związku z tym niektórzy zrobili duże zapasy ulubionych łakoci.

Niestety faworki mają to do siebie, że nie są zbyt trwałym produktem. Okazuje się jednak, że można wydłużyć ich świeżość nawet o kilka dni od zakupu. Wystarczy zastosować się do poniższych porad.

Faworki schowaj do szczelnego pojemnika

Największym wrogiem chrustu jest wilgoć utrzymująca się w powietrzu. Suche faworki pochłaniają ją wyjątkowo szybko, ponieważ ich porowata powierzchnia ułatwia przenikanie wody do wewnątrz ciasta.

Najlepszym sposobem na walkę z nią, jest włożenie faworków do szczelnego plastikowego pojemnika, który można wygodnie zamknąć pokrywką. Jeśli nie masz takiego, włóż je do misy i przykryj je szerokim talerzem.

Niektórzy stosują również metodę polegającą na szczelnym i dokładnym owinięciu faworków folią spożywczą, a następnie schowaniu ich do lodówki. Na 1 godzinę przed jedzeniem należy wyjąć je z lodówki, aby ociepliły się do temp. pokojowej.

Cukier puder dodaj na chwilę przed jedzeniem

Jeśli masz możliwość posypania faworków cukrem pudrem bezpośrednio przed zabraniem się do jedzenia, zrób to. Zrezygnuj ze słodzenia faworków zaraz po smażeniu, gdyż cukier negatywnie wpływa na ich wytrzymałość.

Cukier puder ma jeszcze większe właściwości pochłaniające wodę od faworków. Dokładnie widać to na następny dzień, kiedy tworzy on na faworkach charakterystyczną skorupkę, a sam chruścik przestaje chrupać.

Dlatego radzimy, aby świeżo usmażone i ostudzone faworki po prostu schować do pojemnika i włożyć go do kuchennej szafki. W takich warunkach faworki zachowają swoje walory nawet do 5-6 dni.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjaśnia sposób na zamrażanie ciasta na faworki.

Faworki

Źródło zdjęcia: canva/RobsonPL, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: rodzice; familie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy