Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo gotować brokuły, żeby się nie rozpadały i zachowały piękny, zielony kolor?
Adam Moskal
Adam Moskal 24.03.2022 01:00

Jak długo gotować brokuły, żeby się nie rozpadały i zachowały piękny, zielony kolor?

Brokuły
canva/ma-no, Getty Images

Pysznie wyglądające brokuły o soczyście zielonym kolorze po ugotowaniu są cudownym dodatkiem do wielu obiadów. Aby uzyskać taki efekt, należy pamiętać o 2 zasadach. Nie należy gotować różyczek zbyt długo, a po odcedzeniu konieczne jest zahartowanie warzywa zimną wodą. Dokładną technikę wyjaśniamy poniżej.

Brokuły są warzywem o bardzo dużej zawartości witaminy C, ma więcej beta-karotenu niż marchewki, a jak podaje portal przyslijprzepis, regularne spożywanie brokułów może podnosić odporność.

W celu zachowania tych wartości odżywczych, a także jędrności i koloru brokułów, trzeba stosować się do pewnych zasad. Bez nich łatwo o rozgotowanie i utratę tego, za co kochamy zielone warzywo.

Krótkie gotowanie sekretem idealnych brokułów

Z pozoru może wydawać się, że brokuły potrzebują dość długiego czasu gotowania, aby stały się miękkie i delikatne. W praktyce jest jednak zupełnie odwrotnie i nie warto trzymać ich we wrzątku zbyt wiele minut.

W celu zachowania właściwości warzywa wrzucaj je do gotującej się i lekko osolonej wody. Nie gotuj go pod przykryciem, gdyż może wtedy nabrać nieprzyjemnego aromatu. Po 4-5 minutach odcedź różyczki.

Brokuły ugotowane al dente są nie tylko znacznie smaczniejsze i ładniej wyglądające, lecz również zdrowsze. Zminimalizowanie czasu kontaktu produktu z wysoką temperaturą ogranicza degradację witamin i innych związków odżywczych.

Zatrzymaj proces gotowania

Drugą istotną zasadą jest jak najszybsze schłodzenie gorących brokułów w zimnej lub lodowatej wodzie. Etap ten nazywany jest przez szefów kuchni hartowaniem.

Przełożenie świeżo ugotowanych różyczek do zimnej wody natychmiast hamuje dalszy rozkład wartości odżywczych, a także zapobiega przed ewentualnym odbarwianiem, bądź utratą soczysto zielonego koloru.

Dobrą praktyką w celu upewnienia się, że brokuł wyjdzie pięknie zielony, jest wlanie do wody w której się gotuje soku z cytryny i wsypania łyżki cukru. Jeśli nie chcesz, żeby z garnka unosił się nieprzyjemny zapach, gotuj brokuły z dodatkiem mleka.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami.

Ugotowane brokuły

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mmcooking; newsy.gotujmy; beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Gotowanie