Smakosze.pl Porady Jak długo należy gotować leśne grzyby?
canva/Aleksandr Kichigin

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

12 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gotowanie grzybów jest tematem dość złożonym, ponieważ są one wyjątkowo delikatne i należy zachować sporą ostrożność. Rozgotowane grzyby tracą sporo ze swojego smaku, stają się również nieprzyjemnie miękkie i rozpadające. Mniejsze leśne sztuki gotuje się około 15 minut, z kolei największe okazy nawet 35 minut.

Obecnie warunki atmosferyczne i pora roku doskonale nadają się do zbierania pokaźnych koszyków grzybów - stosunkowo wysoka temperatura i duża wilgotność zachęcają grzybnie do wypuszczania owocników na powierzchnie.

Niekiedy jednak nawet najwięksi fani grzybobrania nie do końca wiedzą, jak długo należy gotować zebrane przez siebie sztuki. Wszystko zależy od wielkości danego grzyba, a także jego struktury.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ile czasu potrzeba, aby ugotować grzyby leśne?

Długość gotowania grzybów z lasu bezpośrednio zależy od ich wielkości. Małe okazy gotuje się bowiem krócej od tych, które zachwycają swoimi rozmiarami.

Niewielkie leśne grzybki, które są jędrne i młode, takie jak podgrzybki czy maślaki, gotuje się maksymalnie 15 minut. Po tym czasie stają się rozgotowane i tracą swój smak.

Duże sztuki prawdziwków, rydzy i kurek, które mają stosunkowo zbitą strukturę, poddaje się obróbce termicznej nawet 35 minut - dzięki temu są delikatne i przyjemne w jedzeniu.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na uratowanie suchego farszu do gołąbków. Ten tekst poświęcony został metodzie na idealne zagęszczenie flaczków bez tracenia ich intensywnego smaku.

Jak gotować suszone grzyby?

Suszenie stanowi najlepszy sposób na długie przechowywanie grzybów - w przeciwieństwie do marynowania, suszenie nie wpływa tak mocno na ich smak.

Przed wrzuceniem ich do garnka z zupą czy sosem, grzyby należy namoczyć w wodzie. Najlepiej poświęcić na to całą noc, lecz jeśli nie ma się tyle czasu, wystarczą minimalnie dwie godziny.

Samą wodę po namaczaniu można wykorzystać, wlewając ją do dania, w którym znajdują się grzyby. Tak zwiększymy intensywność smaku potrawy oraz poprawimy jej walory aromatyczne.

Grzyby

Źródło: canva/Aleksandr Kichigin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniaradzi.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy