Co robić, gdy farsz na gołąbki jest za suchy i twardy?
Czasem zdarza się, że farsz do gołąbków wychodzi za suchy i twardy, co uniemożliwia wygodne faszerowanie. Aby temu zaradzić, wystarczy dolać do niego odrobinę bulionu. Ten nawilży masę, a także doda odrobinę więcej smaku.
Gołąbki nie są najłatwiejszym przepisem do wykonania - czasem potrzeba wielu godzin, aby móc się cieszyć ich obłędnym smakiem. Najgorsze sytuacje są wtedy, gdy farsz nie wychodzi tak, jak powinien.
W momencie faszerowania liści kapusty niekiedy farsz okazuje się być wyjątkowo suchy i zbity. Odrobina bulionu wlana do masy rozwiąże ten problem praktycznie natychmiastowo - wystarczy całość dokładnie przemieszać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Składniki:
mięso mielone, pół kilograma
sól
woda
ryż biały, pół kilograma
pieprz
śmietana 100 ml
1 cebula
mąka 2 łyżki
oliwa
kapusta
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
bulion 1 litr
Oczyszczoną kapustę w brzydkich wierzchnich liści wstaw do garnka z wrzącą wodą. Powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Zeszklij ją na oleju, aż zmięknie.
Do miski włóż mięso, cebulę, ugotowany ryż, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Na każdy liść wyłóż porcję nadzienia i zawiń tak, aby uzyskać zgrabne gołąbki. Kilka liści połóż na dnie dużego garnka. Ułóż na nich gołąbki.
Do osobnego rondelka wlej przecier pomidorowy z bulionem, mąką, solą i pieprzem. Po zagotowaniu dodaj do sosu śmietankę. Zalej nim gołąbki. Gotuj całość przez około godzinę na średnim ogniu pod przykryciem. Podawaj, gdy kapusta będzie miękka, a farsz w pełni ugotowany. Smacznego.
Źródło: canva/jabiru
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: shareinfo.pl