Smakosze.pl
Gołąbki

canva/kostrez

Co robić, gdy farsz na gołąbki jest za suchy i twardy?

10 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Czasem zdarza się, że farsz do gołąbków wychodzi za suchy i twardy, co uniemożliwia wygodne faszerowanie. Aby temu zaradzić, wystarczy dolać do niego odrobinę bulionu. Ten nawilży masę, a także doda odrobinę więcej smaku.

Gołąbki nie są najłatwiejszym przepisem do wykonania - czasem potrzeba wielu godzin, aby móc się cieszyć ich obłędnym smakiem. Najgorsze sytuacje są wtedy, gdy farsz nie wychodzi tak, jak powinien.

W momencie faszerowania liści kapusty niekiedy farsz okazuje się być wyjątkowo suchy i zbity. Odrobina bulionu wlana do masy rozwiąże ten problem praktycznie natychmiastowo - wystarczy całość dokładnie przemieszać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki: 

  • mięso mielone, pół kilograma

  • sól

  • woda

  • ryż biały, pół kilograma

  • pieprz

  • śmietana 100 ml

  • 1 cebula

  • mąka 2 łyżki

  • oliwa

  • kapusta

  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżki

  • bulion 1 litr

Oczyszczoną kapustę w brzydkich wierzchnich liści wstaw do garnka z wrzącą wodą. Powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Zeszklij ją na oleju, aż zmięknie.

wuzetka

Najszybsza, najlepsza wuzetka bez pieczenia - prosty przepis

CZYTAJ DALEJ

Do miski włóż mięso, cebulę, ugotowany ryż, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Na każdy liść wyłóż porcję nadzienia i zawiń tak, aby uzyskać zgrabne gołąbki. Kilka liści połóż na dnie dużego garnka. Ułóż na nich gołąbki.

Do osobnego rondelka wlej przecier pomidorowy z bulionem, mąką, solą i pieprzem. Po zagotowaniu dodaj do sosu śmietankę. Zalej nim gołąbki. Gotuj całość przez około godzinę na średnim ogniu pod przykryciem. Podawaj, gdy kapusta będzie miękka, a farsz w pełni ugotowany. Smacznego. 

Gołąbki

Źródło: canva/jabiru

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >