Jak długo należy smażyć wątróbkę?
Wątróbka z cebulką i, w niektórych przypadkach, jabłkiem jest pysznym i odżywczym posiłkiem. Sporo osób boi się ją przygotowywać, ponieważ brak im wiedzy, jak długo należy ją smażyć. Dobrze wysmażona z każdej strony to maksymalnie 5 minut na każdą z nich.
Wątróbka podsmażona ze skarmelizowaną cebulą, podana z puree ziemniaczanym oraz konfiturą z żurawiny potrafi niejednemu smakoszowi wywołać ślinotok. Mnóstwo ludzi tak kocha jej smak.
Część z jej miłośników polega jednak na innych w przypadku gotowania wątróbki - nie wiedzą bowiem, w jaki sposób przygotować ją idealnie. Na szczęście mamy dla takich ludzi kilka prostych rad.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ile minut smażyć wątróbkę?
W przypadku obróbki termicznej wątróbki należy pamiętać, że jest ona wyjątkowo delikatna i nawet najmniejszy błąd może ją bezpowrotnie zniszczyć. Dlatego warto zachować sporą dozę ostrożności.
Aby wątróbka wyszła krwista nie potrzeba wiele czasu - 3 minuty na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony w zupełności wystarczą. Gdy pojawia się strach, że mięso się przypali, wystarczy skręcić odrobinę moc palnika.
Z kolei dobrze wysmażona wątróbka wymaga już 5 minut na każdą ze stron. Ten poziom krwistości warto uzyskać na średnio rozgrzanej patelni, gdyż ryzyko spalenia jest większe.
Czego nie robić z wątróbką?
Przede wszystkim nie należy solić jej przed wyłożeniem na patelnie. Sól wyciąga wilgoć z produktów, więc finalnie mięso wyszłoby twarde, jak podeszwa buta.
Gdy przewraca się ją na drugą stronę, korzystanie z widelca jest wielkim błędem. Nakłuwanie to kolejny powód, przez który staje się ona sucha i żylasta.
Nie wrzucaj jej na zimną patelnię. Przed smażeniem rozgrzej ją do odpowiedniej temperatury, aby pory na powierzchni wątróbki mogły się szybko zamknąć, nie uwalniając za dużo płynu.
Źródło: canva/axelbueckert
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl