Smakosze.pl Porady Jak długo należy smażyć wątróbkę?
canva/MarenWischnewski, Getty Images

Jak długo należy smażyć wątróbkę?

6 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wątróbka z cebulką i, w niektórych przypadkach, jabłkiem jest pysznym i odżywczym posiłkiem. Sporo osób boi się ją przygotowywać, ponieważ brak im wiedzy, jak długo należy ją smażyć. Dobrze wysmażona z każdej strony to maksymalnie 5 minut na każdą z nich.

Wątróbka podsmażona ze skarmelizowaną cebulą, podana z puree ziemniaczanym oraz konfiturą z żurawiny potrafi niejednemu smakoszowi wywołać ślinotok. Mnóstwo ludzi tak kocha jej smak.

Część z jej miłośników polega jednak na innych w przypadku gotowania wątróbki - nie wiedzą bowiem, w jaki sposób przygotować ją idealnie. Na szczęście mamy dla takich ludzi kilka prostych rad.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ile minut smażyć wątróbkę?

W przypadku obróbki termicznej wątróbki należy pamiętać, że jest ona wyjątkowo delikatna i nawet najmniejszy błąd może ją bezpowrotnie zniszczyć. Dlatego warto zachować sporą dozę ostrożności.

Aby wątróbka wyszła krwista nie potrzeba wiele czasu - 3 minuty na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony w zupełności wystarczą. Gdy pojawia się strach, że mięso się przypali, wystarczy skręcić odrobinę moc palnika.

Z kolei dobrze wysmażona wątróbka wymaga już 5 minut na każdą ze stron. Ten poziom krwistości warto uzyskać na średnio rozgrzanej patelni, gdyż ryzyko spalenia jest większe.

Czego nie robić z wątróbką?

Przede wszystkim nie należy solić jej przed wyłożeniem na patelnie. Sól wyciąga wilgoć z produktów, więc finalnie mięso wyszłoby twarde, jak podeszwa buta.

Gdy przewraca się ją na drugą stronę, korzystanie z widelca jest wielkim błędem. Nakłuwanie to kolejny powód, przez który staje się ona sucha i żylasta.

Nie wrzucaj jej na zimną patelnię. Przed smażeniem rozgrzej ją do odpowiedniej temperatury, aby pory na powierzchni wątróbki mogły się szybko zamknąć, nie uwalniając za dużo płynu.

Wątróbka z frytkami

Źródło: canva/axelbueckert

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy